[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Hirohito - Viquipèdia

Hirohito

De Viquipèdia

Hirohito (Tòquio, 29 d'abril de 1901 - Tòquio, 7 de gener de 1989) va ser 124è emperador del Japó entre 1926 i 1989. Va regnar 63 anys, des de 1926 fins 1989 conegut a occident pel seu nom de pila Hirohito (no tenia cognom).

[edita] Biografia

Va néixer al Palau de Aoyama, a Tokio. Va ser separat dels seus pares quan era molt petit, tal com marcava la tradició, i va ser educat per uns preceptors designats per aquesta funció. Va ingressar a la escola Gakushin, des de 1908 a 1914, i després va continuar en un institut especial només per al príncep hereu, des de 1914 a 1921. Es va convertir en el primer príncep a sortir del Japó, en un viatge a Europa. Durant 6 mesos va visitar Anglaterra, França, Itàlia, Bèlgica, Països Baixos i el Vaticà.

El 1924 es casa amb Kuni Nagako, filla del príncep Kuni Kuniyoshi. Van tenir 7 fills, entre ells Akihito, nascut el 1933, que és l’actual emperador. El 1926, després de la mort del seu pare Yoshihito, va ocupar el tron amb el nom de Showa (Pau Il•lustrada). Va ser el primer emperador en segles el qual la seva mare biològica era l’esposa oficial de l’anterior emperador.

[edita] Política

L'any 1933 va abandonar la Societat de Nacions, predecessora de la Organització de les Nacions Unides (ONU).

Històricament s’ha considerat la figura del emperador com aliena al desencadenament de la Segona Guerra Sinojaponesa contra República de Xina i la participació de l'Imperi en la Segona Guerra Mundial contra els Estats Units, encara que la seva consideració com a divinitat fa que molts historiadors orientals el vegin com el Hitler d'Asia.

Durant els anys posteriors a la mort de Hirohito van sortir a la llum molts diaris i documents que suggereixen que Hirohito si va tenir una política activa en la participació del Japó en la Segona Guerra Mundial. Aquests documents van crear molta controvèrsia al país nipó. Fins i tot algun historiador assegura que el propi emperador va signar l'ordre d'entrar a la guerra. Concretament l'1 de desembre de 1941, en una Conferencia Imperial celebrada a Tokio, Hirohito va donar el seu vist-i-plau a iniciar la guerra. Així doncs, el 8 de desembre de 1941 (7 de desembre a Hawaii), Japó ataca Pearl Harbor i simultàniament el sud-est asiàtic.

Japó perd finalment la guerra, i el 15 d'agost de 1945 després del bombardeig nuclear i l'entrada de la Unió Soviètica a la guerra, Hirohito anuncia per radio la seva rendició. A pesar de que molts el volien veure assegut en un tribunal com a criminal de guerra, el general Douglas McArthur va decidir conservar Hirohito com emperador, per donar un símbol de continuïtat y cohesió al poble. L’emperador va rebre la immunitat, pero va ser obligat a renunciar al seu estatus diví que tenia des de 1889. La sobirania imperial va ser transformada a monarquia constitucional el 1946.

Després de la guerra, i fins la seva mort, Hirohito no va jugar cap paper polític real al Japó, al igual que pasa amb el seu fill Akihito, emperador després de la mort del seu pare. Al llarg de la seva vida, va estar molt interessat en biologia marina, y en va publicar nombrosos treballs. Va morir a Tokyo el 7 de gener de 1989

Precedit per:
Yoshihito
Emperador del Japó
1926 - 1989
Succeït per:
Akihito


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Hirohito

[[en:Emperor Shōwa]