[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Akihito - Viquipèdia

Akihito

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre l'Emperador Akihito. Per a altres significats, vegeu «Akihito (desambiguació)».


Akihito (明仁), que va néixer el 23 de desembre de l'any 1933, és l'actual Emperador (天皇 , tennō?) de Japó i és la persona número 125 en tenir aquest títol. Va arribar al poder l'any 1989, el que el situa com el monarca número 23 en la llista de monarques actuals del món. Val a dir que és l'únic monarca del món que ostenta el títol d'emperador.

Al Japó ningú anomena al seu emperador pel nom de pila o el nom complert ja que és un tabú, pel que se'l sol anomenar "Sa majestat imperial l'Emperador" (天皇陛下 , tennō heika?) o en la seva versió breu "Sa majestat Imperial" (陛下 , heika?). Quan s'escriu el seu nom se sol usar la fórmula "L'Emperador Regnant" (今上天皇 , kinjō tennō?). L'era del regnat d'Akihito es diu "Heisei" (平成), pel que un cop mort se'l coneixerà com a l'"Emperador Heisei".

[edita] Biografia

L'Emperador Akihito la Emperadriu Michiko de Japó
L'Emperador Akihito la Emperadriu Michiko de Japó

N'Akihito és el fill de sexe masculí més gran de l'emperador Shōwa (Hirohito) i de l'emperadriu Kojun (Nagako) i el quart en edat si tenim en compte homes i dones. Quan era nen va rebre el títol de Príncep Tsugu (継宮 , Tsugu-no-miya?). Va iniciar els seus estudis amb tutors privats, però al créixer va passar a estudiar entre els anys 1940 a 1952 a l'Escola Superior Gakushuin de Tokio. Durant el bombardeig de la ciutat va ser evacuat juntament amb el seu germà per a garantir la seva seguretat.

Va ser investit hereu al tron (立太子の礼 Rit'taishi no Rei) al Palau Imperial el 10 de novembre de 1951. El 10 d'abril de 1959, es va casar amb na Michiko Shoda (nascuda el 24 de octubre de 1934), filla gran de'n Shoda Hidesaburo, el president de la companyia Nisshin, i primera plebea casada amb un membre de la família imperial. Després de la boda van iniciar una sèrie de visites oficials que els van dur a visitar més de trenta-set països i que van acabar quan el seu pare va morir. Un cop mort l'emperador, n'Akihito va accedir al tron el 7 de gener de l'any 1989, convertint-se en l'emperador número 125. Des del seu accés al poder ha iniciat mesures per intentar apropar la monarquia al poble. La parella imperial ha tingut tres fills:

  • Sa majestat Naruhito nascut el 23 de febrer del 1960
  • Sa majestat la Princesa Akishino nascuda el 30 de Novembre de 1965
  • Sayako Kuroda, abans anomenada Princesa Sayako nascuda el 18 d'abril de 1969).

El mes de desembre del 2002 se li va diagnosticar un càncer de pròstata, que després d'una operació va superar definitivament el gener del 2003.

[edita] Avantpassats

Els avantpassats de n'Akihito fins fa tres generacions
Akihito Pare:
Emperador Shōwa
Avi patern:
Emperador Taishō
Besavi patern:
Emperador Meiji
Besàvia paterna:
Oficial: Emperadriu Shōken - Propi: Yanagiwara Naruko
Avia paterna:
Emperadriu Teimei
Besavi patern:
Princesa Michitaka Kujō
Besàvia paterna:
Mare:
Emperadriu Kōjun
Avi matern:
Príncep Kuni Kuniyoshi
Besavi matern:
Príncep Kuni Asahiko
Besàvia materna:
Isume Makiko
Àvia materna:
Princesa Shimazu Chikako
Besavi matern:
Príncep Shimazu Tadayoshi
Besàvia materna:


Precedit per:
Cap d'estat
Shōwa Emperor
(Hirohito)
Emperador Akihito
7 de gener de 1975
Succeït per:
-



A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Akihito