Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

G??rgola d'olivera - Viquip??dia

G??rgola d'olivera

De Viquip??dia

Viquip??dia:Com entendre les taules taxon??miques
Com entendre les taules taxon??miques
G??rgola d'olivera

Classificaci?? cient??fica
Regne: Fungi
Subregne: Dikarya
F??lum: Basidiomycota
Subf??lum: Agaricomycotina
Classe: Agaricomycetes
Ordre: Agaricales
Fam??lia: Omphalotaceae
G??nere: Omphalotus
Esp??cie: O. olearius
Nom binomial
Omphalotus olearius
(DC.) Sing.

La g??rgola d'olivera o bolet d'oliu (Omphalotus olearius, del grec omphal??s -melic- i ot??s -orella-, per la depressi?? que t?? a la part central. Olearius en llat?? vol dir "relatiu a les oliveres" i fa al??lusi?? als arbres on creix) es t??xic i bioluminiscent.

Taula de continguts

[edita] Morfologia

T?? un barret de 4 a 12 cm, d'un bell color ataronjat, m??s aviat carn??s, per?? molt prim cap al marge, que sol ser ondulat en els exemplars ben desenvolupats. De petit est?? tancat, per?? aviat s'obre i acaba en forma d'embut.

Les l??mines s??n molt decurrents, fines i atape??des, i tenen una curiosa particularitat: s??n bioluminiscents, ??s a dir, emeten una llum t??nue, blanc-verdosa, visible en una habitaci?? a les fosques. La intensitat de la llum no ??s sempre la mateixa, dep??n de l'edat del bolet (els m??s joves s??n els m??s actius) i dels llocs on s'han collit. A Centreuropa, asseguren poder llegir un peri??dic a la llum d'aquests bolets, la qual cosa no s'ha pogut corroborar mai amb les g??rgoles d'olivera recollides a Catalunya.

Com en la majoria dels bolets que surten de soques en grups nombrosos, el peu sol ser tort i sovint no ix del bell mig del barret, sin?? tirat cap a un cant??. Peu, l??mines i barret s??n pr??cticament del mateix color.

La carn ??s groga, la del peu m??s fosca, i fa una certa olor d'oli ranci.

[edita] H??bitat

Surt en flotes sobre vells troncs i arrels d'olivera, i tamb?? d'altres planifolis (com alzines i roures, no mai sobre els pins), des de l'estiu fins a final d'any.

[edita] Toxicitat

G??rgoles d'olivera.
G??rgoles d'olivera.

??s un bolet t??xic ja que provoca greus trastorns, com ara v??mits, diarrees i forts mals de ventre a la poca estona d'haver-ne menjat.

[edita] Risc de confusi??

F??ra lamentable confondre aquest bolet amb els rossinyols, que creixen a terra, s??n de color m??s grog??s i no tenen l??mines, sin?? plecs. Tamb?? pot confondre's amb el fals rossinyol (Hygrophoropsis aurantiaca), de semblant color, per?? que creix sobre fusta i t?? l??mines bifurcades, el qual, b?? que no ??s metzin??s, ??s de dubt??s valor culinari i no val la pena collir-lo.[1]


[edita] Refer??ncies

  1. ??? Pascual, Ramon: Els bolets (on surten, com es coneixen, com es cuinen). Editorial P??rtic, S.A., Barcelona, octubre del 1997. Col??lecci?? Els manuals de P??rtic, n??m. 1. ISBN 84-7306-965-X, planes 138-139.

[edita] Bibliografia

  • Champignons du Nord et du Midi, Andr?? Marchand, volum I / IX, Hachette. ISBN 84-499-0649-0.

[edita] Enlla??os externs

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ??sser viu dins el projecte Wikispecies