[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Frank Gehry - Viquipèdia

Frank Gehry

De Viquipèdia

Gehry Tower a Hanover
Gehry Tower a Hanover
Museu d'Art Weisman
Museu d'Art Weisman

Frank Gehry (28 de febrer de 1929, Toronto) és un arquitecte nord-americà d'origen canadenc.

[edita] Biografia

Va néixer amb el nom de Ephraim Goldberg a Toronto, Canadà, però va adoptar més tard la nacionalitat nord-americana. Es va graduar el 1954 dels seus estudis d'arquitectura i va començar a treballar en l'estudi de Victor Gruen i associats a Los Angeles. Va haver d'absentar-se durant un any per a absoldre el servei militar, i al seu retorn va ser admès a l'Escola de Disseny de la Universitat d'Harvard per a estudiar urbanisme. Al seu retorn a Los Angeles es va incorporar novament al despatx de Gruen.

El 1961, ja casat i amb dues filles, Gehry es va traslladar amb la seva família a París, on va treballar en l'estudi d'André Rémonder. L'educació francòfona que havia rebut a Canadà li va anar de gran ajuda per a viure a París. Va romandre un any, durant el qual va estudiar les obres de Le Corbusier i altres arquitectes francesos i europeus, així com les esglésies romàniques existents a França.

Quan va regressar a Los Angeles, Gehry va obrir el seu propi despatx d'arquitectura. En els anys següents va anar desenvolupant el seu estil arquitectònic personal i guanyant reconeixement nacional i internacional. La seva arquitectura és impactant, realitzada freqüentment amb materials inacabats. En un mateix edifici incorpora diverses formes geomètriques simples, que creen un corrent visual entre elles. Els seus dissenys no són fàcils de valorar per a l'observador inexpert, ja que una bona part de la qualitat de disseny es troba en el joc de volums i en els materials emprats en les façanes, preferentment el metall, on no és fàcil reconèixer l'harmonia i el disseny estructural.

Gehry és un dels arquitectes contemporanis que considera que l'arquitectura és un art, en el sentit que una vegada acabat un edifici, aquest ha de ser una obra d'art, com si fos una escultura. Per a acostar-se cada vegada més a aquest ideal, Gehry ha anat treballant en els seus successius projectes en aquesta direcció, sense abandonar altres aspectes primordials de l'arquitectura, com la funcionalitat de l'edifici o la integració d'aquest en l'entorn.

[edita] Premis i reconeixements

Walt Disney Concert Hall
Walt Disney Concert Hall
Edifici Peter B. Lewis
Edifici Peter B. Lewis

Frank Gehry ha rebut nombrosos i prestigiosos premis i distincions, com els següents:

  • 1977 - Arnold W. Brunner Memorial Prize in Architecture (Acadèmia Americana de les Arts i les Lletres.)
  • 1989 - Premi Pritzker.
  • 1992 - Premi de la Fundació Wolf de les Arts (Arquitectura).
  • 1992 - Praemium Imperiale.
  • 1994 - Premi Dorothy and Lillian Gish.
  • 1998 - National Medal of Arts (AEB).
  • 1998 - Premi Friedrich Kiesler.
  • 1999 - Medalla d'Or del AIA, American Institute of Architects (AEB).
  • 2000 - Medalla d'Or, Royal Institute of British Architects.
  • 2002 - Gold Medal for Architecture.
  • 2002 - Companion of the Order of Canada.


[edita] Obres representatives

Edificis a Düsseldorf
Edificis a Düsseldorf
La Casa Dansant, Praga
La Casa Dansant, Praga


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Frank Gehry