[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francolí - Viquipèdia

Francolí

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre el riu Francolí. Per a altres significats, vegeu «Francolí (ocell)».
Francolí
FrancolíEl Francolí prop de La Masó
Llargada 85[1] km
Altitud del naixement 412 m
Cabal mitjà 1,18 /s
Àrea conca 838,0 km²
Naixement Vimbodí (vegeu el text)
Desembocadura mar Mediterrani a Tarragona
Territoris de la conca Conca de Barberà, Alt Camp i Tarragonès
Riu - Hidrologia - Rius del món

El Francolí (antigament Tulcis) és un riu de Catalunya que desaigua al mar Mediterrani, al port de Tarragona, i és el riu més important dels que neixen a les comarques de Tarragona.

Taula de continguts

[edita] Naixement

El punt de naixement del Francolí no està del tot establert; s'acostuma a dir que neix a la Font Major de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), però el riu ja s'anomena "Francolí" abans d'arribar a l'Espluga[2]; en aquesta població només s'hi ajunta el riu Sec, molt a prop de la Font Major. L'aigua que brolla en aquesta cova no és més que la part infiltrada de les rieres i torrents que baixen de les muntanyes de Prades. Així, el veritable naixement del Francolí seria dins del terme municipal de Vimbodí, on el barranc de Torrents s'ajunta al riu Milans.

[edita] Cabal

Com altres rius catalans que desaigüen a la Mediterrània, és de cabal molt irregular; durant molts mesos l'any el cabal és ínfim mentre que a vegades es desborda completament originant fortes riuades; l'última fou la de l'octubre de 1994, que es va endur el pont de la carretera de Montblanc a Prenafeta que travessava el riu i va fer grans destrosses al barri del Serrallo de Tarragona. El cabal a Montblanc en aquell moment va assolir els 443m3/s, xifra propera al cabal mitjà de l'Ebre quan penetra a Catalunya[3].

Per tal d'aprofitar-ne l'aigua per al regadiu, a mitjans del segle XX s'hi va projectar un embassament, la presa del qual estaria situada al congost de La Riba (Alt Camp), per on el riu penetra al Camp de Tarragona, però finalment se'n va desestimar la construcció.

[edita] Conca

La conca del Francolí
La conca del Francolí

La conca del Francolí abasta la Conca de Barberà estricta, és a dir, el sectors centre i sud de la comarca), la meitat occidental de l'Alt Camp i la part central del Tarragonès. Tota l'aigua del vessant nord i nord-est de les muntanyes de Prades alimenta el Francolí, i es pot situar la cota màxima de la seva conca, doncs, al Tossal de la Baltasana (1.203 m)[4], que és el punt més alt de les muntanyes de Prades i on neix el barranc del Tillar que dóna origen al riu Sec.

Limita al sud-oest amb la conca de les rieres meridionals de Tarragona, a l'oest i al nord amb la de l'Ebre, a l'est i sud-est amb la del Gaià i al sud amb la Mediterrània.

[edita] Fauna aqüícola

En alguns punts del Francolí, com també dels seus afluents Glorieta, Brugent i Anguera s'hi poden trobar algunes espècies de peixos[5]:

També s'hi troben alguns amfibis i rèptils[6] com ara:

[edita] Afluents

[edita] Municipis que travessa

[edita] Referències


Unitats hidrològiques de les Conques Internes de Catalunya
Cap de Creus - Madral - Muga - Sirvent - Fluvià - Montgrí-Empúries - Ter - Daró - Cap de Begur-Blanes - Tordera - Maresme - Besòs - Pla de Barcelona - Llobregat - Pla del Llobregat - Garraf - Foix - Calafell-Torredembarra - Gaià - Punta de la Mòra - Francolí - Baix Camp - Riudecanyes - Llaberia-Vandellòs - Calafat-Golf de Sant Jordi - Serra de Montsià

Coordenades: 41° 23′ 33.28″ N 1° 8′ 2.8″ E