[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francesc Cambó i Batlle - Viquipèdia

Francesc Cambó i Batlle

De Viquipèdia

Francesc Cambó i Batlle (Verges, 2 de setembre de 1876, Argentina, 30 d'abril de 1947) fou un polític català conservador, fundador i líder de la Lliga Regionalista, i ministre en diversos governs espanyols.

Francesc Cambó va estudiar Dret i Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona. El 1901, va fundar la Lliga Regionalista de Catalunya, i fou elegit regidor a l'Ajuntament de Barcelona. Va ser elegit diputat per Barcelona el 1907, però va ser derrotat el 1910.

Cambó va propugnar l'Estatut d'autonomia per resoldre el problema català, tot i que va acceptar la Mancomunitat com a solució de compromís.

Després de la mort d'Enric Prat de la Riba, Cambó va esdevenir el principal líder de la Lliga Regionalista. Va arribar a ser ministre en dos governs espanyols conservadors: el 1918 va ser nomenat ministre de Foment, i el 1921 de Finances, en ambdós casos amb Antoni Maura com a president del govern.

No va aconseguir l'acta de diputat en les eleccions de 1931, que van donar lloc a la Segona República Espanyola, i va marxar a l'estranger. Va entrar altre cop al parlament el 1933, però no el 1936. En esclatar la Guerra civil espanyola, es trobava a l'estranger. Inicialment, no estava a favor del bàndol feixista, però els va acabar ajudant amb substanciosos fons, pel temor que s'establís una República d'esquerres si guanyaven la guerra els republicans. EL pacte secret Franco consistia en que en s'establiria una autonomia a Catalunya un cop acabada la guerra de la qual en Cambó en seria president.

Després de la guerra, Franco no va mantenir la seva paraula i va en Cambó va haver de fugir a Suïssa, els Estats Units i l'Argentina, on va morir el 1947. Com a resultat es va establir una dictadura feixista que va anorrear les possibilitats de democràcia a Espanya durant quatre dècades i gairebé va anihilar la cultura catalana.

Cambó també va fer de mecenes de nombroses activitats artístiques i culturals. Destaca la creació, el 1922, de la Fundació Bernat Metge, que ha traduït al català nombrosos textos clàssics grecs i llatins, i la Fundació Bíblica Catalana, que va traduir la Bíblia completa al català, a partir dels textos originals. Tanmateix, al carrer, merces al seu patronatge al General Franco, el català va ser prohibit amb intencio de ser substituit completament pel castellà.

[edita] Veure també

[edita] Enllaços externs