[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Filocles (militar) - Viquipèdia

Filocles (militar)

De Viquipèdia

Filocles (Philocles, Φιλοκλη̂ς) fou un oficial militar de Filip V de Macedònia.

El 200 aC Filip fou obligat pels rodis i Àtal I de Pèrgam a passar el hivern a Cària; allí hi havia també Filocles i van formar un pla, mercès al qual es van apoderar de Milasa. El mateix any Filip el va enviar a Àtica i va assolar el país; va fracassar en un atac a Eleusis i després, amb ajut del mateix Filip, va atacar Atenes i el Pireu.

El 189 aC era a Calcis (Eubea) i no va aconseguir portar ajut a Erètria que estava assetjada per romans, pergamides i rodis, que finalment la van conquerir. Una mica després va aconseguir però fer aixecar el setge al que Luci Quinti Flaminí i Àtal de Pèrgam sotmetien a Corint, i va portar un reforç de 1500 homes de Beòcia a les proximitats de Sició. A causa d'aquest èxit fou cridat a Argos pel partit macedoni, i es va apoderar de la ciutat.

A la guerra entre Prúsies de Bitínia i Èumenes II de Pèrgam, Filip fou aliat del primer i va enviar a Filocles a la seva cort i també a Roma a defensar la seva conducta. El 184 aC Filocles i Apel·les van anar junt amb Filip i el seu fill a Roma per defensar la seva causa davant el senat. El 181 aC Filocles i Apel·les van tornar a Roma per la qüestió successòria macedònia entre Demetri i Perseu, i aquest darrer va subornar als dos delegats i van portar una carta falsa on les acusacions fetes a Demetri eren confirmades.

El descobriment del frau va provocar l'empresonament de Filocles i la seva execució el 179 aC, tot i que ni sota tortura va confessar la seva culpa.