[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Felip d'Orleans (I duc d'Orleans) - Viquipèdia

Felip d'Orleans (I duc d'Orleans)

De Viquipèdia

El príncep Felip de França, primer duc d'Orleans.
El príncep Felip de França, primer duc d'Orleans.

Felip I, duc d'Orleans (Saint Germain-en-Laye 1640 - Saint Cloud 1701). Príncep de França amb el tractament d'altesa reial i cap de la casa ducal d'Orleans que ha subsistit fins els nostres dies.

Nascut a Saint Germain-en-Laye el dia 21 de setembre de l'any 1640, sent fill del rei Lluís XIII de França i de la infanta Anna d'Espanya. Felip era nét per via paterna del rei Enric IV de França i de la princesa Maria de Mèdici i per via materna del rei Felip III d'Espanya i de l'arxiduquessa Marianna d'Àustria. Felip fou l'únic germà del rei Lluís XIV de França.

El 31 de març de l'any 1661 contragué matrimoni amb la princesa Enriqueta d'Anglaterra, filla del rei Carles I d'Anglaterra i de la princesa Enriqueta de França. La parella tingué quatre fills dels quals tres arribaren a edat adulta:

El 21 de novembre de 1671 es casà en segones núpcies amb la princesa Elisabet Carlota del Palatinat, filla de l'elector Carles Lluís del Palatinat i de la princesa Carlota de Hessen-Kassel. La parella tingué tres fills:

Allunyat de la Cort del rei Lluís XIV de França fou un gran col·leccionista d'obres d'art moltes de les quals formen avui part de la pinacoteca del Museu del Louvre de París.

Conegudes foren les llargues relacions que el primer duc d'Orleans mantingué amb el príncep Felip de Lorena-Armagnac. Per petició de la primera muller del duc, la princesa Enriqueta d'Anglaterra, el príncep Felip de Lorena-Armagnac fou empresonat al Castell d'If el 1670. Pocs mesos després fou posat en llibertat i pocs dies després moria la princesa Enriqueta. Segons la llegenda, la princesa morí a causa d'un fort verí.

Felip d'Orleans, morí l'any 1701 al castell de Saint-Cloud.