[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Enriqueta d'Anglaterra - Viquipèdia

Enriqueta d'Anglaterra

De Viquipèdia

La princesa Enriqueta Anna d'Anglaterra, duquessa d'Orleans.
La princesa Enriqueta Anna d'Anglaterra, duquessa d'Orleans.

Enriqueta d'Anglaterra, duquessa d'Orleans (Bedford House (Exeter) 1644 - Saint Cloud 1670). Princesa d'Anglaterra i d'Escòcia de la dinastia dels Estuart amb el tractament d'altesa reial que contragué matrimoni en el si de la monarquia francesa.

Nascuda el dia 16 de juny de l'any 1644 a Bedford House, al comtat d'Exeter, sent filla del príncep de Gal·les i després rei Carles I d'Anglaterra i de la princesa Enriqueta de França. Per via paterna, Enriqueta era néta del rei Jaume I d'Anglaterra i de la princesa Anna de Dinamarca i per via materna ho era del rei Enric IV de França i de la princesa Maria de Mèdici.

Enriqueta nasqué en plena Guerra civil anglesa l'any 1644. Pocs anys després, l'any 1649, després de l'execució del seu pare, el rei Carles I d'Anglaterra, la princesa fugí del país i es refugià al costat de la seva mare a França.

El dia 31 de març de l'any 1661 contragué matrimoni a la residència de Sanit Cloud amb el duc Felip d'Orleans, fill del rei Lluís XIII de França i de la infanta Anna d'Espanya. Felip era l'únic germà del rei Lluís XIV de França. La parella tingué tres fills que arribaren a edat adulta:

  • SAR el príncep Felip d'Orleans, duc de Valois, nat a Fontainebleau el 1664 i mort al Palau Reial el 1666.
La princesa Enriqueta d'Anglaterra pintada per Samuel Cooper a petició del rei Carles II d'Anglaterra.
La princesa Enriqueta d'Anglaterra pintada per Samuel Cooper a petició del rei Carles II d'Anglaterra.

El matrimoni dels ducs d'Orleans aviat fracassà, la predilecció de Felip per la companyia masculina i la suposada relació d'Enriqueta amb el seu cunyat, el rei Lluís XIV de França, contribuïren a acabar amb la relació.

Tot i els estesos rumors sobre una relació amorosa entre la duquessa i el rei francès, les evidències no són inepalables. Ara bé, si és cert que les amants de Lluís XIV de França a partir de la seva mort de la princesa anglesa foren totes del cercle de la duquessa: Louise de la Valliere i la marquessa de Montespan. És més, Louise de la Valliere esdevingué, segons sembla, amant del rei per petició de la duquessa que temia que la seva relació esdevingué pública.

La duquessa es coneguda per la correspondència que mantingué amb el seu germà, el rei Carles II d'Anglaterra, amb qui estava molt unida. La duquessa jugà un rol de primer ordre en les negociacions entre el rei Lluís XIV de França i el rei Carles II d'Anglaterra i que conduïren a la firma secreta del Tractat de Dover de 1670 pel qual s'establia una aliança defensiva entre Anglaterra i França.

La duquessa morí al Castell de Saint Cloud el dia 30 de juny de l'any 1670, tan sols dues setmanes després de la signatura del Tractat de Dover. Amb la mort de la duquessa començaren a córrer rumors sobre un possible enverinament per part de l'amant del seu marit que era retornat a París després de mesos d'empresonament al Castell d'If.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Enriqueta d'Anglaterra

.