[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Estómac - Viquipèdia

Estómac

De Viquipèdia

Estómac
Localització de l'estómac.
Estructura de l'estómac.
Llatí gaster
Gray subject #247 1161
Sistema Aparell digestiu
Innervació Gangli celíac
Nervi vague
Limfa Nòduls limfàtics preaòrtics
MeSH Stomach
Dorlands/Elsevier g_03/12386049

L'estómac és un òrgan muscular, corresponent a la primera porció de l'aparell digestiu en l'abdomen, excloent la petita porció de l'esòfag abdominal. És un reservori temporal del bol alimentari deglutit fins que es procedeix al seu trànsit intestinal, una vegada ben barrejat a l'estómac. La seva entrada és s'anomena càrdies i la seva sortida pílor. La paraula estómac prové del llatí stomachus.

[edita] Funcions

A l'interior de l'estómac trobem un medi àcid a causa de la producció i secreció d'àcid gàstric que provoca que el pH es situï entre 1 i 4 depenent de la espècie, la ingesta, si prenem fàrmacs i altres factors. Aquest medi permet trencar les molècules grans (com les del menjar) per convertir-les en més petites i que puguin ser absorbides per l'intestí prim. L'estómac pot produir i secretar uns 2 o 3 litres d'àcid gàstric per dia.

El pepsinogen es transforma en pepsina a causa del pH baix, fet molt important de cara a la digestió proteica.

L'absorció de la vitamina B12 per l'intestí prim depèn de la conjugació amb una glicoproteïna anomenada factor intrínsec produïda per les cèl·lules parietals de l'estómac.

Altres funcions inclouen l'absorció d'aigua, ions i alguns lípids solubles com l'alcohol, l'aspirina i la cafeïna.

[edita] Anatomia de l'estómac humà

L'estómac està situat entre l'esòfag i el duodè (la primera part de l'intestí prim). Està situat a la part esquerra de la cavitat abdominal. Per la part superior, està limitat pel diafragma. Per sota trobem el pàncrees i l'oment major que penja de la curvatura major.

Hi trobem dos esfínters, un que separa l'estómac de l'esòfag (esfínter cardíac o esofàgic) i un altre que separa l'estómac de l'intestí prim (esfínter pilòric).

L'estómac està envoltat per plexes parasimpàtics (estimulants) i simpàtics (inhibidors)que regulen tant l'activitat motora dels músculs com l'activitat secretora:

  • Plexe gàstric anterior.
  • Plexe gàstric posterior.
  • Plexe gàstric superior.
  • Plexe gàstric inferior.
  • Plexe celíac.
  • Plexe mientèric.

En humans, l'estómac té un volum de 50 mL quan esta buit. Després de la ingesta, s'expandeix fins assolir 1 litre de menjar [1] però encara es pot ampliar fins a 4 litres.

L'estómac té més terminacions nervioses que el cervell[2].

[edita] Referències

  1. Sherwood, Lauralee (2004) Human Physiology - From Cells to Systems (International Student Edition, 5th ed) p604 Books/Cole - Thomson Learning ISBN 0-534-39536-8
  2. Colbert, Stephen (2007) - TV Interview with Dr. Gerome Groopman