[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Diafragma (múscul) - Viquipèdia

Diafragma (múscul)

De Viquipèdia

Diafragma
Sistema respiratori. Es pot veure el diafragma a la part inferior del tòrax.
Llatí diaphragma
Gray subject #117 404
Precursor septum transversum
Irrigació Artèria diafragmàtica superior
MeSH Diaphragm
Dibuix anatòmic del tòrax humà on es pot observar el diafragma.
Dibuix anatòmic del tòrax humà on es pot observar el diafragma.

El diafragma (del llatí diaphragma, i aquest del grec διάφραγμα: diá, "a través de", "diferència"; phrag, "separació"; -ma) és el múscul que com un envà, separa l'abdomen i el tòrax. Està situat davall dels pulmons i per damunt dels òrgans de l'aparell digestiu. Antigament era anomenat septum transversum. Característic dels mamífers, també el trobem en altres vertebrats com els rèptils.

[edita] Estructura i funció

La seva estructura en forma de cúpula comprèn una porció muscular perifèrica i una de central aponeuròtica o tendinosa anomenada centre frènic. Té uns orificis o hiatus per on passen l'esòfag, els dos nervis pneumogàstrics, l'aorta, la vena cava inferior i altres vasos i nervis.

És el principal múscul inspiratori ja que en contreure's fa augmentar el volum toràcic. Quan el diafragma es relaxa l'aire és expirat per la mateixa elasticitat dels teixits pulmonars. També intervé en actes reflexos o voluntaris com la defecació, orinar, riure, en el singlot i el vòmit.

[edita] Altres diafragmes

Hi ha altres diafragmes en diferents parts del cos i sempre són envans d'estructura musculomembranosa que separen cavitats naturals:

  • Diafragma urogenital.
  • Diafragma pituïtari, a la hipòfisi.
  • Diafragma pelvià. És la part superior del perineu i està constituït pels músculs elevadors de l'anus i els músculs isquiococcigeals. Per sobre d'aquest diafragma muscular hi ha l'aponeurosi pelviana.