[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Elbrús - Viquipèdia

Elbrús

De Viquipèdia

Elbrús
Altitud: 5.642 m m
Coordenades: 42° 26′ 21″ E 43° 21′ 18″ NCoordenades: 42° 26′ 21″ E 43° 21′ 18″ N
Situació: Regió del Caucas, Rússia
Serralada: Caucas
Material de formació: {{{Material}}}
Primera ascensió: any 1874, per l'expedició britànica encapçalada per Florence Crauford Grove
Ruta normal: -
Muntanya - Muntanyes del món - Alpinistes

L'Elbrús és una muntanya situada al Caucas occidental, a la república russa de Kabardino-Balkària, a prop de la frontera amb Karatxai-Txerkèssia i Geòrgia. És en origen un estratovolcà que resta en repòs des de fa uns 2.000 anys i que, atenent a la divisió política d'Euràsia, és considerada la muntanya més alta del continent Europeu. El cim occidental té una alçada de 5.642 m sobre el nivell del mar, mentre que el cim oriental arriba als 5.621 m.

L'Elbrús és anomenat Минги-Тау (Mingui-Tau) entre els kabardins i balkars, Мингитав (Minguitav) entre els karatxais i txerkessos, იალბუზი (Ialbuzi) en georgià i Эльбрус (Elbrús) en rus, d'on ha passat a les llengües occidentals.

Taula de continguts

[edita] Etimologia

És un nom compost d'origen irànic: al/el (article) i borz/brus/braz/faraz (en persa) o barz (en osset), que signifiquen "alt".

[edita] Localització

L'Elbrús es troba situat a 20 km al nord de la principal serralada, anomenada el Gran Caucas, i a 65 km al SSO de la ciutat russa de Kislovodsk. Els seus gels permanents alimenten 22 glaceres, que alhora nodreixen de cabal els rius Baksan, Kuban i Malka.

[edita] Història

Els clàssics conegueren la muntanya amb el nom de Strobilus, la paraula llatina per "pinya", derivada alhora del grec strobilos (objecte tort), en al·lusió botànica a la morfologia del cim. La mitologia clàssica sosté que va ser aquí on Zeus encadenà Prometeu, el tità que va robar el foc dels Déus per donar-lo als homes, mite que fa referència a l'activitat volcànica ja coneguda a l'antiguitat. El cim més baix va ser coronat per primer cop l'any 1868 per Douglas Freshfield, A.W. Moore i C.C. Tucker, i el més alt (amb tan sols uns 40 m més) l'any 1874 per una expedició britànica capitanejada per Florence Crauford Grove.

L'exèrcit alemany va ocupar breument l'àrea dels voltants de la muntanya durant la Segona Guerra Mundial amb 10.000 soldats de la Divisió Gebirgsjäger (tropes de muntanya). Una història apòcrifa diu que un pilot soviètic va rebre una medalla per haver bombardejat el principal refugi de la muntanya, el Priüt 11 ("Refugi dels 11"), mentre era ocupat pels nazis. Però la medalla de fet la hi van donar per no haver malmès el refugi, sinó només els dipòsits de combustible.

Quan Adolf Hitler es va assabentar que un destacament va ser enviat pel comandant de la divisió "només" per tal de plantar una esvàstica al cim de l'Elbrús, es diu que li va agafar una atac de fúria, a causa de l'absurditat de la fita en relació amb l'esforç emprat, i gairebé condemnà el general a un consell de guerra.[1]

Bandera de Kabardino-Balkària

Els líders de la Unió Soviètica encoratjaren la població a fer ascensos a l'Elbrús, i l'any 1956 fou coronat per 400 muntanyistes alhora, per tal de commemorar el 400 aniversari de la incorporació a Rússia de la República Socialista Soviètica Autònoma de Kabardino-Balkària, on es troba situat l'Elbrús.

Visió de l'Elbrús des de Kislovodsk
Visió de l'Elbrús des de Kislovodsk

De de l'any 1959 fins al 1976, s'hi va construir un telefèric que duu els viatgers a una alçada de 3.800 metres. La ruta normal d'ascensió segueix més o menys el recorregut del telefèric. A l'estiu és relativament freqüent trobar més de 100 persones que miren d'escalar-lo per aquesta ruta. L'ascensió no és complexa, tècnicament parlant, però és realment dura per l'alçada i els forts vents. Anualment moren entre 15 i 30 persones mirant d'escalar l'Elbrús, sobretot per manca d'organització i d'equipament.

L'any 1997 un Land Rover Defender en va coronar el cim, amb què va entrar al Llibre Guinness dels rècords.

[edita] Referències

  1. Kershaw, Ian. Hitler: Nemesis 1936-1945.
  • Anthony Huxley, Standard Encyclopedia of the World's Mountains (Nova York: Putnam, 1962) (anglès)

[edita] Enllaços externs

Els Set Cims
Àsia: Everest (8.848 m) • Sud Amèrica: Aconcagua (6.962 m) • Nord Amèrica: McKinley (6.194 m) • Àfrica: Kilimanjaro (5.895 m)
Europa: Elbrús (5.642m) / Mont Blanc (4.808 m) • Antàrtida: Massís Vinson (4.892 m) • Oceania: Puncak Jaya (4.884 m) / Kosciuszko (2.228 m)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Elbrús