[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mont Blanc - Viquipèdia

Mont Blanc

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Montblanc (desambiguació)».
Mont Blanc
El Mont Blanc, vist des de la vila de Cordon
Altitud: 4.810 m
Coordenades: 45° 50′ 1″ N 6° 51′ 54″ ECoordenades: 45° 50′ 1″ N 6° 51′ 54″ E
Situació: França-Itàlia
Serralada: Alps
Material de formació: {{{Material}}}
Primera ascensió: 8 agost 1786 per Jacques Balmat i Michel Paccard
Ruta normal: ?
Muntanya - Muntanyes del món - Alpinistes

El Mont Blanc és el punt culminant i cim emblemàtic dels Alps i un dels més coneguts del món. Té una alçada oficial de 4808 metres, i és el més alt de l'Europa Occidental. El seu nom a Itàlia és Monte Bianco.

Taula de continguts

[edita] Situació geogràfica

Fronterer entre França i Itàlia, encara que s’aprecien petites diferencies segons les fonts cartogràfiques, ja que els mapes francesos inclouen tot el cim dintre de les pròpies fronteres, mentre que els mapes italians el declaren compartit.

La seva alçada exacta és variable, en funció de la capa de neu que cobreix el cim rocós i que es calcula en uns 10/15 metres. Les medicions dels darrers anys han oscil·lat entre els 4807 i els 4810 metres.

Dóna nom al Massís del Mont-Blanc, important conjunt de cims dels Alps que conté molts altres pics de més de 4000 metres.

Geològicament es va formar als plegaments hercinians donant nom al Alpin-Himalaic. La estructura de tot el massís és granítica i de formació relativament recent –més que la dels Pirineus posant per cas- el que és motiu de que els coneguem encara plens d'altives crestes i agulles, no tant castigades per l'erosió.

Al massís hi ha un bon nombre de glaceres i des del pic del Mont Blanc baixen algunes de molt importants: la Brenva, de Miage, du Bruillard cap a la vessant sud i Bionnassay, Taconnaz i sobretot el dels Bossons cap al Nord. Aquest darrer als primers anys del segle XX arribava fins al fons de la vall a només 1000 metres d'altitud. En la actualitat ha reculat fins als 1400 metres. Com a mostra de la importància de les glaceres perpètues a les regions alpines, es pot destacar que totes elles tenen nom propi, conegut i conservat de segles.

Vist des de Chamonix
Vist des de Chamonix

[edita] Història: la primera ascensió

Al 1760 un ric ginebrí, dit Horace-Benedict de Sausure, marxa al país del Mont Blanc. La seva voluntat queda sotmesa al desig de pujar-hi. Sabent-se incapaç d'ésser el primer en pujar, ofereix força diners al que trobi un camí practicable fins al cim del Mont Blanc. Es van succeir els intents –poc seriosos la majoria- fins que al 1786, el dia vuit d'agost, dos aficionats ben entrenats, Jacques Balmat i el doctor Paccard –aquest motivat pel seu desig d'observar al cim un baròmetre aneroide- pugen fins al cim i baixen sans i estalvis. Un any desprès, el promotor d'aquesta aventura, Horace-Benedict de Sausure, trepitja també el cim, acompanyat d'un grup de guies de Chamonix.

[edita] Turisme i Alpinisme

Des de fa al menys dos segles, l'atractiu d'aquelles muntanyes convoca any rera any un bon nombre de turistes, especialment a la part francesa del massís, cosa que ha transformat radicalment el país, els costums i la cultura.

Una d'aquestes transformacions va ser causada pel naixement –a Chamonix precisament- de l'Alpinisme.

Actualment el Mont Blanc és destí de multitud d'afeccionats: a la primavera amb esquí de muntanya, principalment des de l'estació inferior de l'Aigulle du Midi, i els Grands Mulets i al estiu des de Les Houches i l'Aigulle du Gouter on hi ha el refugi del mateix nom.

Cap d'aquests dos itineraris són de gran dificultat: bon esquiador-bon alpinista (BSBA segons la gradació utilitzada a les guies alpines) per a l'itinerari amb esquís i poc difícil (PD) per l'itinerari d'estiu. Malgrat això, i especialment l'itinerari amb esquís, és una empresa considerable per als muntanyencs sense l'experiència i la capacitat adequades.

Existeixen molts altres itineraris, alguns –vessant italiana sobretot- extremadament difícils.

En qualsevol cas es una muntanya molt alta, de pendents força dretes. Per la seva latitud i alçada, el fred, la neu i el gel son presents sempre. Qualsevol intent o aproximació ha de ser prèviament avaluada i documentada a les oficines que les associacions de muntanyisme o de guies de muntanya tenen a Chamonix, Les Houches o Courmayeur. Malgrat aquests eficaços serveis, cada any els accidents greus al Massís es compten per centenars.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Mont Blanc


Els Set Cims
Àsia: Everest (8.848 m) • Sud Amèrica: Aconcagua (6.962 m) • Nord Amèrica: McKinley (6.194 m) • Àfrica: Kilimanjaro (5.895 m)
Europa: Elbrús (5.642m) / Mont Blanc (4.808 m) • Antàrtida: Massís Vinson (4.892 m) • Oceania: Puncak Jaya (4.884 m) / Kosciuszko (2.228 m)