[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Puncak Jaya - Viquipèdia

Puncak Jaya

De Viquipèdia

Puncak Jaya
Rodalies del Puncak Jaya a mitjans de l'any 2005, amb les mines de coure de Grasberg en primer plànol, i les restes de les glaceres al darrera. El cim es troba en un extrem de la serralada.
Altitud: 4.884 m
Coordenades: 137° 13′ 98″ E 04° 06′ 65″ SCoordenades: 137° 13′ 98″ E 04° 06′ 65″ S
Situació: Illa de Nova Guinea, Papua Occidental, Indonèsia
Serralada: Sudirman
Material de formació: {{{Material}}}
Primera ascensió: 1962 per l'equip de Heinrich Harrer
Ruta normal: Cara nord seguint la carena
Muntanya - Muntanyes del món - Alpinistes


Puncak Jaya (IPA: /'/pʊn.tʃæk 'dʒaɪ.ɔ/), a voltes anomenat Mont Carstensz o la Piràmide de Carstensz, és la muntanya més alta de l'illa de Nova Guinea, al continent d'Oceania. És el cim més alt que es pot trobar entre l'Himalàia i els Andes, així com el pic més alt del món situat sobre una illa, el cim més alt d'Indonèsia i el del continent. Es troba situat a la serralada Sudirman (o Dugunduguoo), a l'extrem occidental del massís central del territori de Papua Occidental, la meitat indonèsia de l'illa.

Taula de continguts

[edita] Història

Inicialment anomenat pels occidentals la Piràmide de Carstensz, en honor de l'explorador neerlandès Jan Carstensz, que va ser el primer europeu que va divisar les glaceres del cim, en un inusual dia clar de l'any 1623. (Carstensz va ser ridiculitzat a la seva tornada a Europa en dir que havia vist neu tan a prop de l'equador). Aquest nom encara és el que fan servir molts escaladors. El cim no va ser coronat fins l'any 1962, per una expedició capitanejada per l'escalador australià Heinrich Harrer (popularitzat a la pel·lícula Set anys al Tibet) amb tres amics més: Temple, Kippax i Huizenga.

Quan Indonesia va prendre el control de la regió a la dècada del 1960, el pic va ser rebatejat com a 'Puntjak Sukarno' o Pic Sukarno, en "honor" del primer president d'Indonèsia. Posteriorment aquest nom va ser canviat per Puncak Jaya. Puncak significa pic o muntanya i Jaya significa victòria, victoriós o gloriós.

[edita] Accés i ascensió

Localització del Puncak Jaya (dreta) en un mapa geopolític de la zona
Localització del Puncak Jaya (dreta) en un mapa geopolític de la zona

L'accés al cim requereix d'autorització governamental, essent possible tramitar-la a través de nombroses agències de turisme d'aventura. Malgrat l'existència d'una gran explotació minera, l'àrea és força inaccessible pels escaladors i el públic en general, necessitant-se una caminada d'uns 100 km. des de la ciutat més propera amb aeroport: Timika. Aquest camí fins o des del camp base acostuma a fer-se en 4 o 5 dies.

Pic Puncak Jaya
Pic Puncak Jaya

El Puncak Jaya és el cim més exigent -des del punt de vista de la tècnica- els Set Cims del planeta, segons el portal 7summits.com. La ruta estàndard és la de la cara nord, al llarg de la carena. [1].









[edita] Glaceres

La coberta de glaç del Puncak Jaya l'any 1936, vegeu també 1972.
La coberta de glaç del Puncak Jaya l'any 1936, vegeu també 1972.

Mentre el cim del Puncak Jaya és lliure de glaç, existeixen diverses glaceres als seus vessants, incloent-hi les glaceres Carstensz, Meren (desapareguda l'any 2000), i la Northwall Firn. Trobant-se en latituds equatorials, existeix poca fluctuació en la mitjana de temperatures anuals (al voltant de 0.5°C) i les glaceres fluctuen poc amb el canvi d'estacions. Tanmateix l'anàlisi històrica assenyala un inequívoc retrocés de les glaceres des de la dècada del 1850, amb un escalfament regional del voltant de 0.6° C per segle des del 1850 fins el 1972.

La glacera Puncak Trikora al Pegunungan Maoke va desaparèixer per complet en algún moment entre el 1939 i el 1962[2]. Des de la dècada del 1970, existeix l'evidència de les imatges per satèl·lit que confirmen que les glaceres s'estan encongint de forma ràpida. La glacera Meren es va fondre definitivament entre l'any 1994 i el 2000[3].









[edita] Enllaços externs

[edita] Referències

  1. Pàgina dels Set Cims (anglès). Data d'accés: 2006-07-07.
  2. Ian Allison i James A. Peterson. Glaceres a Irian Jaya, Indonèsia i Nova Zelanda. U.S. Geological Survey, U.S.Department of the Interior. Data d'accés: 28 d'abril, 2000.
  3. Joni L. Kincaid i Andrew G. Klein. Retrocés de les galceres d'Irian Jaya des del 2000 al 2002, segons les medicions de les imatges el satèl·lit IKONOS. (pdf) 61st Eastern Snow Conference Portland, Maine, USA 2004. Data d'accés: 2004.


Els Set Cims
Àsia: Everest (8.848 m) • Sud Amèrica: Aconcagua (6.962 m) • Nord Amèrica: McKinley (6.194 m) • Àfrica: Kilimanjaro (5.895 m)
Europa: Elbrús (5.642m) / Mont Blanc (4.808 m) • Antàrtida: Massís Vinson (4.892 m) • Oceania: Puncak Jaya (4.884 m) / Kosciuszko (2.228 m)