[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Brăila - Viquipèdia

Brăila

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre la ciutat. Per a altres significats, vegeu «Brăila (desambiguació)».
Brăila
Imatge:Coa Braila TO.gif
Localització de Brăila a Romania
Província
 •

Brăila
Població
 • Total (2002)

216.929
Alcalde Constantin Sever Cibu
Zona horària UTC+2
Coordenades

45° 16′ 09, N° 27′ 57Coordenades: 45° 16′ 09, N° 27′ 57

website

http://www.primariabraila.ro

Brăila és la ciutat capital de la província del mateix nom i un port al costat del riu Danubi, en el Nord-oest de la regió històrica de Valàquia, en l'est de Romania. La ciutat té actualment una població de 216.929 habitants.

Taula de continguts

[edita] Història

Un Llibre de Coneixement castellà de segurament els anys 1350, així com diversos mapes catalans (Angelino de Dalorto, 1325/1330 i Angelino Dulcert, 1339) mostren un assentament anomenat Drinago a la riba oest del riu Danubi, en el lloc ocupat per la Brăila actual. Documents grecs d'aproximadament la mateixa època esmenten a la ciutat com a Proilabum o Proilava.

Des de 1538-40, els turcs otomans van controlar la ciutat i els seus voltants fins que la Convenció d'Akkerman la va retornar al govern de Valàquia l'any 1829. Els turcs la van anomenar Ibrail o Ibraila. La ciutat va ser atacada, saquejada i incendiada pel príncep moldau Stefan cel Mare (en català Esteban el Gran) el 2 de febrer de 1470, com a part de la campanya de repressió contra les forces del príncep valac Radu cel Frumos (en català Radu el Formós), qui s'havia aliat amb els turcs. També va ser governada pel príncep valac Mihai Viteazul (en català Miquel el Valent) entre els anys 1595 i 1596.

Durant el segle XIX, el port es va convertir, a més dels de Drobeta-Turnu Severin i Giurgiu, en un dels més importants ports fluvials de Valàquia dins del Danubi, servint de base per a gairebé tota la mercaderia que arribava o sortia de Romania, i la ciutat va arribar el seu principal punt àlgid de prosperitat entre finals del segle XIX i començaments del segle XX.

Després de la Revolució Romanesa de 1989, que va provocar la caiguda del règim comunista romanès, la ciutat va entrar en un període de declivi econòmic.

[edita] Punts d'interès

Els principals monuments de la ciutat són:

  • L'Església Grega, construïda en 1865 per la comunitat grega.
  • L'Església dels Sants Arcàngels que havia servit com a mesquita durant el domini otomà.
  • L'Església de San Nicolau, també del segle XIX.
  • El teatre Maria Filotti.
  • El centre antic de la ciutat alberga nombroses edificacions del segle XIX, algunes d'aquestes bellament restaurades.
  • Altres atraccions importants són el Jardí Públic, un parc situat junt la riba del Danubi amb belles vistes del riu i les Forestes Măcin, així com l'antiga Casa de l'Aigua, amb el seu restaurant situat en la planta superior, i que compta amb un sistema rotatiu (360° en una hora).

Per Brăila transcorre una de les més antigues línies de tramvies elèctrics de Romania, inaugur1ada a fins del segle XIX i mantinguda en servei fins als nostres dies.

[edita] Personatges famosos

Ana Aslan

Panait Istrati

Camelia Potec

Mihail Sebastian

Iannis Xenakis

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Brăila