[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mesquita - Viquipèdia

Mesquita

De Viquipèdia

Mesquita de Suliman a Istambul
Mesquita de Suliman a Istambul

Una mesquita (en àrab, مسجد) és el temple de la religió islàmica.

[edita] Característiques d'una mesquita

Una mesquita és un edifici on es reuneixen els fidels musulmans per la pregària comunitària, si bé no és l'únic lloc possible per pregar.

Una mesquita segueix un pla arquitectònic estricte, imitat de la primera mesquita, la de Mahoma a Medina.

Les mesquites són els edificis normalment molt macos i d'una gran importància arquitectònica. Un mesquita és un espai públic d'oració que forma part d'un conjunt anomenat madrassa, on també hi ha albergs per als pobres i escoles perquè els infants aprenguin a llegir l'Alcorà.

[edita] Els espais d'una mesquita

Les mesquites poden tenir formes molt diverses, però totes sempre posseeixen certs espais amb funcions definides clarament:

  • El minaret, que ocupa una posició ben visible des de l'exterior. És una torre des d'on el muetzí crida l'hora de pregar.
  • El pati porticat (xan), que té enmig una font on els creients es renten la cara, les mans, els braços i els peus, per purificar-se abans de resar.
  • La sala de pregària (liwan), on s'accedeix descalç i amb el cap cobert. Acostuma a estar plena de columnes que recorden l'aspecte de les palmeres dels oasis i té el sòl cobert de catifes. Durant l'oració, totes les mirades es dirigeixen cap a un mur del fons anomenat quibla, que està orientat en direcció a la Meca.
  • La quibla és la part més sagrada: hi ha un petit nínxol que es cobreix amb una cúpula i que s'anomena mihrab. Al costat d'aquest nínxol, hi ha una trona de fusta (minbar), on s'enfila l'imam, que és la persona encarregada de llegir l'Alcorà i de dirigir les pregàries.

Un imam és un delegat de la comunitat musulmana i no pas un sacerdot, perquè es considera que cap home no és digne d'interposar-se entre Déu i els creients.

[edita] Enllaços externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Mesquita