[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Borbonès - Viquipèdia

Borbonès

De Viquipèdia

La bandera més antiga del Borbonès, aquesta no és pas l'estendard dels Borbons que van dirigir ulteriorment França i Espanya
La bandera més antiga del Borbonès, aquesta no és pas l'estendard dels Borbons que van dirigir ulteriorment França i Espanya

El Borbonès (occità Borbonés/Barbonés, francès Bourbonnais) és una antiga província del centre de França; correspon a l'actual departament de l'Alier i a una part del departament del Cher, repartit en parts gairebé iguals entre Occitània i els països d'oil. Actualment és repartida entre les regions d'Alvèrnia (el departament d'Alier) i la de Centre (el departament de Cher)

Taula de continguts

[edita] Orografia

Constitueix una àrea de transició entre el Massís Central i la conca de París, i és drenada pel riu Cher i per l'Alier.

[edita] Llengües

A la part meridional es parla el dialecte occità de la zona del Creixent, que representa la transició entre oc i oil, però amb tres occitans dominants. L'occità es parla especialment al voltant de les ciutats de Montluçon i Vichèi.

A la part septentrional es parlen dialectes del francès o de la llengua d'oïl, especialment al voltant de la ciutat de Molins.

Mapa del Borbonès (en blau) i d'Occitània (en vermell): la part meridional del Borbonès és occitana.
Mapa del Borbonès (en blau) i d'Occitània (en vermell): la part meridional del Borbonès és occitana.

[edita] Economia

El poblament és rural i dispers, i hi predomina la gran propietat. Els sòls són en general pobres, però gràcies als adobs són base d'una agricultura florent: blat i farratge, aliment, aquest últim, de la ramaderia bovina del país. Hi ha també alguns jaciments de carbó, com els de Saint Hilaire i Noyant. Les ciutats, petites, són en general mercats agrícoles, com Molins, capital de la província.

[edita] Història

A l'època gal·la aquesta regió estigué poblada pels arverns, els edus i els bitúriges cubs (cubi). Conquerida pels romans (cap al 58 aC), fou posteriorment ocupada pels visigots (477) i pels francs (principi del s VI). Al s X aparegué la senyoria de Borbó. Aimard o Adhemar (s X) fou el primer dels senyors del Borbonès; el seu nét Archambaud II (?-1034) consolidà la dinastia Borbó-Archambaud al poder. El seu descendent Archambaud X va morir a Xipre durant les croades el 1249. Aleshores fou adquirit per la casa de Borgonya. Robert de Clermont, fill de Lluís IX de França, adquirí el Borbonès en casar-se amb Beatriu de Borbó (1278), i llur fill Lluís I fou nomenat duc de Borbó el 1327 per Carles IV. A la mort del conestable de Borbó (1527), el Borbonès fou unit uns quants anys més tard (1531) a la corona francesa.

Bandera occitana Regions culturals i històriques d'Occitània Bandera occitana

Alvèrnia Bearn Borbonès Delfinat Gascunya incloent Armanyac, Bigorra i la Vall d'Aran Guiena incloent Agenès, Carcí, Perigord i Roergue Llemosí incloent la Marca llemosina Llenguadoc incloent el País de Foix i Fenolleda Mònaco País Niçard Provença incloent el Comtat Venaissí Valls Occitanes Velai (històricament a Llenguadoc) Vivarès (històricament a Llenguadoc)


Enclavament de La Gàrdia

Portal Articles relacionats amb Occitània