[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bernardo Alberto Houssay - Viquipèdia

Bernardo Alberto Houssay

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Medicina
o Fisiologia
(1947)

Bernardo Alberto Houssay ( Buenos Aires, Argentina 1887 - íd 1971 ) fou un farmacèutic, metge i professor universitari argentí guardonat amb el Premi Nobel de Medicina l'any 1947.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 10 d'abril de 1947 a la ciutat de Buenos Aires. Descendent de francesos va ser un jove prodigi, va cursar els estudis primaris en 2 anys i va fer el batxillerat al Col·legi Nacional de Buenos Aires als 13. Va estudiar farmàcia a la Universitat de Buenos Aires, on es va llicenciar el 1904 amb 17 anys, i posteriorment va estudiar medicina a la mateixa universitat llicenciant-se l'any 1910, havent iniciat l'any 1908 la seva tasca docent.

El 1919 va fundar l'Institut de Fisiologia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Buenos Aires i el va dirigir fins l'any 1943, any en que fou obligat a dimitir per la Junta Militar governant, període que es prolongà fins l'any 1955 amb el govern de Juan Domingo Perón. En aquest centre va iniciar la seva tasca d'ensenyament als seus deixebles, que després es transformarien en els primers professors universitaris de fisiologia del país, converntint-se d'aquesta manera en un centre d'excel·lència mundial en l'àrea de la investigació científica, i d'on sorgí, entre d'altres, Luis Federico Leloir, Premi Nobel de Química l'any 1970.

Houssay va morir el 21 de setembre de 1971 a la ciutat de Buenos Aires.

[edita] Recerca científica

Investigador en molts camps de la fisiologia com el sistemes nerviós, el digestiu, respiratori i circulatori, la seva contribució principal al món de la ciència fou la investigació experimental del paper del lòbul anterior de l'hipòfisi en el metabolisme dels hidrats de carboni, especialment en la diabetis mellitus, obrint nous camps d'estudi per l'endocrinologia moderna.

L'any 1947 fou guardonat amb la meitat del Premi Nobel de Medicina o Fisiologia pel descobriment de la influència del lòbul anterior de l'Hipòfisi en la distribució de la glucosa al cos, premi que compartía amb Carl Ferdinand Cori i Gerty Cori per la seva recerca sobre la conversió catalítica del glucogen.

Posteriorment realitzà investigacions sobre les toxines produïdes per les serps, aranyes i escorpins, així com la regulació endocrina de les secrecions del pàncrees.

[edita] Reconeixements

En honor seu s'anomenà l'asteroide (2550) Houssay descobert el 21 d'octubre de 1976 a l'Observatori Félix Aguilar, situat a la província de San Juan d'Argentina.

[edita] Enllaços externs