[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Toxina - Viquipèdia

Toxina

De Viquipèdia

Una toxina (del grec: τοξικόν, toxikon, (verí) per usar en les fletxes) és una substància verinosa produïda per cèl·lules o organismes vius que és activa a concentracions molt baixes. Les toxines poden ser molècules petites, pèptids o proteïnes, i poden causar malalties per contacte o absorció pels teixits biològics interactuant amb les macromolècules biològiqs com els enzim o receptors cel·lulars. Les toxines varien de manera important en la seva potència, i van des de verins menors i aguts (com el del punxó d'una abella) fins a verins que són immortals gairebé d'immediat (com la toxina botulínica).

Les biotoxines varien molt en objectiu i mecanisme, i poden ser molt complexes (el verí dels cargols Conidae conté dotzenes de petites proteïnes, i cadascuna ataca un canal nerviós o receptor específic) o relativament pobres en proteïnes.


Aquest article sobre Medicina és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, pots ajudar a la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.