[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antoine Bourdelle - Viquipèdia

Antoine Bourdelle

De Viquipèdia

Centaure moribund (1914), bronze patinat
Centaure moribund (1914), bronze patinat

Émile Antoine Bordelles, més conegut com Antoine Bourdelle (Montauban, 30 d'octubre 1861 - Le Vésinet-Yvelines, 1 d'octubre 1929). Escultor francès, un dels més destacats de la Belle Époque i al mateix temps antecedent de l'escultura monumental del segle XX.

[edita] Biografia

Nascut Émile Antoine Bordelles a Montauban del departament de Tarn i Garona, el cognom patern va ser mal escrit en la seva partida de naixença, Bourdelles en comptes de Bordelles perquè la o occitana sona [o] a manera semblant del dígraf francès ou.

Va concloure als 13 anys l'escola primària, dedicant-se gairebé immediatament a treballar com grabador de fusta al taller d'ebenisteria del seu pare. Va aprendre dibuix gràcies a Ingres.

Bourdelle va estudiar a l'escola de Belles Arts de Toulouse, després, el 1884 va anar a residir a París, on va ingressar a l'Escola Nacional Superior de Belles Arts on va tenir per mestres a Falguière i Dalou.

Entre 1896-1904 va continuar el seu estudis tenint com mestre a Rodin del com hereda el que es diu una línia experimental. Encara que l'estil de Bourdelle té certs trets romanticistes que atenuen l' "expressionisme" de Rodin. Com Rodin entre altres trets, va posseir cert gust per la monumentalitat, no obstant això Bourdelle va evolucionar cap a una plasticitat més esquemàtica inspirada en les escultures gregues arcaïques i en menor amidada en les gòtic|gòtiques, en tal sentit és que dóna un pas més cap a les avantguardes del segle XX que Rodin.

Encara que com Rodin hagué de dividir la seva obra en la "alimentària" (és a dir la qual li permetia obtenir diners) i la netament artística, la primera es manté en l'academicisme amb elements neoclàssics, la segona és menys estereotipada i -com s'ha indicat- més pròxima a les avantguardes del segle XX, en ambdós casos va donar especial importància a la interacció entre l'escultura i el paisatge on qual està immersa.

El 1924 va ser guardonat amb la Legió d'Honor. Actualment el Museu Bourdelle es troba a la rue (carrer) Nº18 anomenada Antoine Bourdelle de París, en el qual fós el seu antic taller de 1884 a 1929. Mentre que en la seva ciutat natal part de les seves obres s'exposen al Museu Ingres.

Entre les seves escultures es destaquen el Monument als caiguts en la Guerra Franco-prusiana (obra ca. 1870), Hèrcules arquer (1909) (al Museu Bourdelle de París), El naixement de Venus al Teatre de Marsella, la Mort del centaure, la sèrie de relleus per al Teatre dels Champs Élysées (1912), nombrosos busts ( de Beethoven, Rodin, Anatole France etc.), una monumental Verge amb el Nen i, emplaçades a la ciutat argentina de Buenos Aires, les valuoses escultures de L'últim centaure i del Monument ecuestre a Carlos María d'Alvear, a aquest conjunt s'afegix el disseny del gegantesc monument-cementiri per als milers de morts en el combat Vieil Armand durant la Primera Guerra Mundial.

[edita] Influències

Bourdelle així com va tenir grans mestres, així mateix va tenir grans deixebles destacant-se entre ells: