[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Andreu Dameson i Aspa - Viquipèdia

Andreu Dameson i Aspa

De Viquipèdia

Andreu Dameson i Aspa (La Garriga, Vallès Oriental, 1897 - Buenos Aires, Argentina, 1967) fou un dibuixant català. Estudià dibuix a Barcelona i a París, però es traslladà a l'Argentina, on el 1923 inicià la seva col·laboració als diaris La Acción, Diario de Plata i a les publicacions franceses Le Sourire i Le Miroir. Fou director artístic de la revista Atlàntida durant anys. L'any 1932 va prendre part en un concurs internacional de caricatura celebrat a Nova York on hi va obtenir el primer premi amb una caricatura de Francesc Macià, en competència amb altres artistes internacionals.

Va fer exposicions a Barcelona, París i l'Argentina amb caricatures de Mahatma Gandhi, Macià, Francesc Cambó i George Bernard Shaw entre d'altres. Aquesta última fou adquirida pel propi Bernard Shaw. L'any 1932 retorna a Catalunya i el 1933 fou nomenat fill predilecte de la Garriga. Durant la guerra civil espanyola va fer una exposició de dibuixos i retrats de caps d'Estat de tot el món, el producte de la qual fou destinat a l'ajut dels orfes catalans de la guerra.

Acabada la guerra, s'exilià primer a França i després a l'Argentina, d'on ja no tornaria i on treballà i col·laborà en els diaris i revistes Crítica, Ressorgiment i Catalunya. El seu dibuix per a la portada del número de novembre de 1940 de la revista Catalunya de Buenos Aires, una al·legoria a l'execució de Lluís Companys pel règim franquista va donar la volta al món.