[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Anàbasi - Viquipèdia

Anàbasi

De Viquipèdia

L'Anàbasi ( Anabasis, literalmente "Expedició al interior") es la obra principal del historiador grec atenenc Xenofont.

En l'obra es relata l'expedició dels mercenaris grecs al servei de Cir el Jove contra el seu germà Artaxerxes II de Pèrsia. L'objectiu de l'expedició només era conegut pel general Clearc d'Esparta encara que la resta ho sospitava; oficialment era una expedició contra els pisidis, però aviat les forces van sobrepassar aquesta regió i van arribar a Cilícia i de allí a Síria , van creuar l'Eufrates i van trobar a l'exèrcit reial persa a la plana de Cunaxa a uns 60 km de Babilònia (401 aC). En la batalla va morir Cir el Jove; els mercenaris es van haver de retirar; el sàtrapa Tisafernes va agafar per traïció a Clearc i altres generals i Xenofont va passar a ser un dels caps de l'expedició. Els grecs es van retirar per el Tigris, Armènia i Trebisonda. Allí amb vaixell van anar a Cotiora i Crisòpolis, a l'altra costat de Bizanci; els grecs necessitaven diners i subministraments i una part va entrar al servei de Seutes II rei dels odrisis (el grup dirigit per Xenofont), i van tenir dificultat per cobrar el que se'ls havia promès.

Xenofont descriu els territoris pels que van passar, i les costums dels pobles, especialment els tracis. El general espartà Timbró, en guerra contra els sàtrapes Tisafernes i Farnabazos II, va convidar als grecs a unir-se al seu exercit (399 aC) i Xenofont explica com va participar al saqueig de la propietat del persa Asidates, mercès al qual va fer alguns diners. Desterrat d'Atenes, va seguir amb Timbró i amb el seu successor Dercil·lides i després amb Agesilau fins que fou cridat a Esparta el 394 aC. A la tornada va lluitar amb els espartans a Coronea, i després es va establir a Scillos a Èlide, prop d'Olímpia, de la que l'Anàbasi dona una descripció i on es va retrobar amb la seva segona dona Filèsia i els seus fills.

La narració està escrita en tercera persona i es molt interessant històricament. Té un estil senzill i fàcil de llegir i molt emotiu en algunes parts .