Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Akhenaton - Viquip??dia

Akhenaton

De Viquip??dia

Bust d'Akenaton
Bust d'Akenaton

Amenhotep IV (tamb?? conegut amb el nom helenitzat de Amenofis IV) va regnar a l'Antic Egipte a la meitat del segle XIV aC vers 1350 a 1335 aC.

Amenofis IV fou criat pel seu pare Amenofis III i per la mare Tiy, que probablement tenia simpatia pel d??u Aton, un dels molts d??us egipcis. Els sacerdots del d??u principal Amon, havien agafat un poder extraordinari i formaven un partit molt important i Tiy va mirar de contraposar la seva influ??ncia amb el culte a Aton

La seva primera muller va ser la Reina Nefertiti que era filla del visir Ay, suposat germa de la reina mare Tiy.

Akhenaton va tenir al menys tres dones mes: Merytaten (nom semblant al de dos filles del fara??, per?? diferent persona, d'una d'elles la mare), Kiya (possible mare de Tutankhamon), i Ankhesenpaaten (possible mare d'Ankhesenpaaten la jove, despr??s casada amb Tutankhamon).

Al comen??ament el fara?? va construir un temple al seu d??u Aton al costat del temple d'Amon a Karnak, per?? mes tard va prohibir el culte, va tancar els seus temples, va confiscar les seves rendes, va fer destruir les est??tues i profanar els llocs sagrats. Les terres dels temples de Tebes, Memfis i Heli??polis van revertir a la corona.

Uns cinc anys despr??s de ser coronat, es va canviar el nom d'Amenhotep, que significa "Amon est?? satisfet", pel de Ejn Aton (Akhenaton), que significa "agrada a Aton" o "est?? al servei d'Aton", i va intentar promoure una reforma religiosa en torn al nou culte, monoteista, l'Atonisme, en torn a un D??u-Sol anomenat Aton. Aton se simbolitza amb un gran disc solar alat. D'aquesta manera s'oposava al poder de la classe sacerdotal que afavoria el culte a Amon. Nefertiti fou renanomenada Neferneferuaton (Bonica es la bellessa d'Aton)

Va erigir la ciutat Akhetaton, que significa "l'horitz?? d'Aton" (actualment a Tell al-Amarna), consagrada al d??u Aton, on es va retirar per a adorar al seu d??u. Va fer construir temples amb grans patis, ja que el culte solar calia fer-lo a l'aire lliure.

Amb el canvi de religi?? va promoure tamb?? un canvi en els usos art??stics, pel que les representacions humanes es fan molt m??s realistes i s'abandonen les convencions emprades fins llavors (i despr??s).

Una de las imatges que es conserven d'Akhenaton i la seva fam??lia, els representa duent ofrenes a Aton. Aquest d??u apareix en forma de disc, junt amb la serpent i el s??mbol de la vida, envoltat de bra??os en disposici?? radial, per recollir les ofrenes, a canvi de llum i vida.

Amenhotep (IV)
en jerogr??fics
praenomen o nom de tron
Image:Hiero_Ca1.png
ra nfr xpr ra Z2
wa
n
Image:Hiero_Ca2.png
nomen o nom de naixement
Image:Hiero_Ca1.png
M17 Y5
N35
R4
X1 Q3
R8 S38 O28
Image:Hiero_Ca2.png
Akhenaten en jerogl??fics
Image:Hiero_Ca1.png
i t
n
ra
G25 x
n
Image:Hiero_Ca2.png

Junt a Akenaton, regna com a gran visir "Irso siri". Alguns historiadors l'han identificat amb el Josep b??blic del G??nesi, basant-se en qu?? aix?? explicaria la irrupci?? del monoteisme a Egipte, per influ??ncia hebrea. Coincideix aix?? mateix amb la prohibici?? dels sacrificis en els temples, expropiaci?? del latifundi durant els set anys de gana subministrant blat a canvi de la propietat, quedant tot el pa??s en mans del fara??, que despr??s arrenda el terreny a canvi de la cinquena part de la collita.

Va deixar el govern per preocupar-se nomes dels afers religiosos i la seva nova capital, i aix?? fou aprofitat per el seu visir Ay (que portava el t??tol de "Pare del d??u" i era potser gendre del fara??) i el general Horemheb (casat amb Mutnedjmet, filla d'Ay i per tant un altre gendre d'Ay)

El dotz?? any de regnat es va morir un filla de la parella Mekytaten. Sembla que Nefertiti va morir poc despr??s per?? altres suggereixen que fou apartada i substitu??da en el protocol per Merytaten, anomenada "Gran esposa reial" que li va donar una filla anomenada Merytatentasherit (Merytaten la jove) que es va casar amb Semenkhare. Aquesta repudiaci?? s'hauria degut a intrigues palauenques promogudes per cortesans.

Durant el seu regnat, Egipte va perdre Canaan, que va passar a mans d'amorreus i hitites. Vegeu: Amorru.

Va morir vers 1345/1335 aC en el seu 16?? any de regnat. El professor Geoffrey Martin va trobar evid??ncia de que havia estat enterrat a Akhetaton al menys inicialment. Despr??s segurament fou traslladat. Una de les te??ries el suposa enterrat a la tomba KV55 de la Vall dels Reis.

[edita] Himne a Aton

En algunes tombes dels funcionaris de Akhenaton, particularment en la de Ay, s'han trobat fragments del Himne a Aton a on el propi fara?? express?? els conceptes de la nova religi??, es sorprenent el seu semblant amb el salm 104:22 de la B??blia.


?? Al Alba, quant surts brillant en el Horitz?? com Aton di??rn, escapes a la obscuritat, dons els raigs, i les Dues Terres estan en celebracions. Cada un es desperta i s'al??a sobre els seus peus, dons Tu els has aixecat. Purifiquen els seus cossos, es vesteixen de gala, els seus bra??os alaba'n la teva aparici?? i el Pa??s sencer realitza els seus treballs. Tots els remats estan satisfets en les pastures. Els arbres i les plantes reverdeixen. Els ocells volen; estenen les ales en els seus nius i aix?? alaba'n tu Ka. Tot el bestiar s'aixeca sobre les seves potes. Els que volen i tots els que estan seguts, viuen quant Tu surts per ells. Els vaixells naveguen riu avall i riu amunt, i igualment tots els camins estan oberts quant Tu apareixes. Els peixos, en la ribera, salten davant el teu semblant, quant els teus raigs penetren en el interior de les aig??es.[1]  ??

[edita] Referencies

  1. ??? Traducci?? de Alexandre Herrero Pardo
Precedit per:
Amenhotep III
Fara?? d'Egipte
Dinastia XVIII
Succe??t per:
Semenkhare
A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Akhenaton