[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ay - Viquipèdia

Ay

De Viquipèdia

Estàtua del faraó Ay
Estàtua del faraó Ay

Ay (el nom vol dir "Pare de Deu") fou visir i rei d'Egipte. Es suposa que era germà (o al menys parent) de la reina Tiy, i fill de Yuya i Tuya. Fou també el probable pare de Nefertiti. El seu regnat fou vers el 1325 al 1320 aC.

La primera vegada que es documentat tenia el càrrec de mestre de cavalls a la cort d'Akhenaton però probablement abans ja havia exercit de sacerdot de Min a Panòpolis (Akhmin). Després fou nomenat visir i canceller reial.

Va exercir com a visir de Akhenaton i probablement fou el regent en temps de Tutankhamon, estretament associat al seu gendre el general Horemheb.

Quant Tutankhamon va morir es calcula que Ay tindria uns 70 anys o mes. Es suposa que va fer assassinar al príncep hitita Zannanza que anava al país a casar-se amb la reina Ankhesenamon i va obligar a aquesta a casar-se amb ell, tot i que era segurament el seu besavi per la mare Nefertiti. Ay no va considerar a la nova reina como la seva esposa principal i de fet la reina va desaparèixer de l'escena i Ay apareix casi sempre amb la seva dona Tiy o Tey, que ja era la seva dona molt abans, probablement era fins i tot la mare de Nefertiti.

Probablement el matrimoni fou ràpid ja que Ay devia voler aparèixer al enterrament de Tutankhamon amb la corona blava i així proclamar el seu dret al tron. El temps es molt limitat. La reina va escriure al rei hitita Subiluliuma I segurament uns dies després de la mort del faraó i van passar una o dos setmanes fins que aquest va rebre la carta. Després va fer les comprovacions en el que es van passar no menys de dos setmanes i probablement mes; Zannanza devia córrer cap a Egipte per arribar abans de l'enterrament que es feia al cap d'uns 70 dies de la mort quant fou assassinat.

El seu nom de tron fou Kheperkheperure que vol dir "Eternes son les manifestacions de Ra". Ay va morir als quatre anys. Ankhensenamon també va desaparèixer, i es suposa que potser va morir aviat, i alguns sospiten que per les seves relacions amb els hitites fou assassinada.

Fou enterrat a la tomba KV 23 de la Vall dels Reis a Tebes, però la seva mòmia no ha estat positivament identificada. La seva tomba fou descoberta per Belzoni el 1816. El seu temple mortuori fou a Madinet Habu. Havia començar la construcció d'una tomba a Tell al-Amarna que fou abandonada per la de la vall dels reis.

El va succeir el seu gendre Horemheb.


Precedit per:
Tutankhamon i Ankhesenamon
Faraó d'Egipte
Dinastia XVIII
Succeït per:
Horemheb