[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Semenkhare - Viquipèdia

Semenkhare

De Viquipèdia


Semenkhare o Smenkhkare fou un suposat faraó de la dinastia XVIII d'Egipte que va governar un any a la mort de Akhenaton vers el 1345/1335 aC. El seu pare es desconeix si havia estat associat al tron al seu moment (si així fou va estar associat poc temps) però Semenkhare va tenir sens dubte una coregència amb el seu probable pare Akhenaton al final del regnat. El seu nom Sa Ra era Semenkhare o Djeserkheperu, que vol dir "l'anima de Ra es forta". El seu nom de tron fou Ankhkheperure ("les manifestacions de Ra estan vives)

Se'l suposa enterrat a la misteriosa tomba KV 55 de la Vall dels Reis on hi havia una mòmia que podria ser seva que correspon a una persona que va morir tenint 20 o 25 anys, però els cartutxos i altres evidencies al interior de la tomba havien estat destruïts a causa de l'heretgia d'Aton. La mòmia podria ser del pare Akhenaton però no es creu probable que el pare hagués mort amb 25 anys i per tant hagués regnat des el 10 anys i hagués imposat la religió d'Aton als 15 anys com a molt tard. Els anàlisis de la mòmia han demostrat que la persona a la que correspon i Tutankhamon tenien el mateix tipus de sang i la complexió era molt similar i com que Semenkhare es suposat germà gran de Tutankhamon, es el mes ferm candidat a ser el titular de la tomba.

Era quasi segur fill gran de Akhenaton (si no era el seu fill llavors era el seu germà). Si era fill la mare no era probablement Nefertiti (que probablement només va tenir filles) i donada la similitud amb Tutankhamon, tindrien la mateixa mare que seria probablement Kiya.

Es possible que hagués sobreviscut al seu pare i hagués regnat uns mesos, o es possible que hagués mort abans i només hagués estat un coregent. El va succeir Tutankhamon que quasi sens dubte era son germà.

Va estar casat amb la seva germanastre Merytatentasherit (Merytaten la jove), la mes gran i hereva legitima del tron a manca de mascles, filla de Merytaten, tinguda quant estava casada amb Akhenaton, però abans de ser nomenada "gran esposa reial". Merytatentasherit probablement va morir jove abans que el marit i fins i tot abans que Akhenaton. El lloc d'hereva femenina va ser ocupat per la seva germana Ankhesenpaten que es va casar (o estava casada) amb el jove Tutankhamon.

Una de les teories suposa que Nefertiti no va morir sinó que va esdevenir coregent, vestida de faraó com Hatshepsut, i que va prendre el nom de Semenkhare, en un intent per salvar el regne del marit. L'estela de la coregència es va trobar a Tell al-Amarna i presentava tres figures amb els seus noms: Akhenaton, Nefertiti, i la princesa Merytaten la jove. Un estudi mes a fons ha obligar a canviar els noms: Nefertiti s'ha substituït per Ankhkheperure Neferneferuaton, i el de Merytaten per el d'Ankhesenpaaten; però això ni molt menys permet assegurar res definitiu sobre una eventual coregència de Nefertiti sota el nom de Semenkhare (el nom de tron del qual recordem que fou Ankhkheperure).

El seu tercer any de coregnat Semenkhare va escriure a un sacerdot d'Amon de Tebes suggerint que no voldria ser enterrat a Akhetaton sinó a la vall dels reis. Es molt probablement que no tingués fe en la creença del seu probable pare Akhenaton.

El cert es que si va arribar a faraó no va poder fer gairebé res perquè va morir tot seguit i el va succeir el seu germà petit Tutankhamon.


Precedit per:
Akhenaton (abans Amenofis IV)
Faraó d'Egipte
Dinastia XVIII
Succeït per:
Tutankhamon