[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Hatshepsut - Viquipèdia

Hatshepsut

De Viquipèdia

Hatshepsut (Maatkare Hatshepsut) fou una reina d'Egipte de la dinastia XVIII que va viure a la primera meitat del segle XV aC. Era filla de Tuthmosis I i de la reina Amosis. Va regnar vers el 1480 al 1460 aC, mes de vint anys. Flavius Josefus diu que va regnar 21 anys i 9 mesos, i l'Africà diu que foren 22 anys, tots dos segons Manetó.

Estatùa de la reina Hatshepsut
Estatùa de la reina Hatshepsut

A la mort del seu pare vers el 1490 aC es va casar amb únic fill d'aquest (i germanastre de la pròpia Hatshepsut) Tuthmosis II i va assolir el títol de reina. Segons la seva propaganda la legitimat venia d'ella i no del seu marit i ella era reina per dret propi per damunt del espòs que era nascut d'una esposa secundaria. En tot cas va exercir gran influencia sobre Tuthmosis II. El matrimoni va tenir una filla, anomenada Neferure que fou declarada hereva, però va morir jove.

A la mort de Tuthmosis II la corona va passar al seu fill Tuthmosis III però com que era molt jove Hatshepsut va assolir la regència. Vers el 1475 aC, quant s'acostava la majoria d'edat de Tuthmosis III, es va coronar com a reina per dret propi i va prendre el nom de tron de Maatkare (Maàt es l'esperit de Ra). El seu nom Sa Ra va agafar la forma masculina Hatshepsu. El seu nom d'Horus fou Useretkhaw; el nebti Wadjetrenput; i l'Horus d'or Neterikhaw.

Es va rodejar de servidors lleials, entre ells Hapuseneb, el gran sacerdot d'Amon, i el conseller reial Senemut, que alguns pensen que fou el seu amant, per certes concessions protocol·làries poc freqüents i perquè la seva tomba era propera a Hatshepsut, però el fet es avui per avui dubtós.

Va restablir en plenitud el comerç, va enviar expedicions al Punt (cinc vaixells amb 1210 homes cada un) d'eon va portar mirra i encens.

En general va ser un regnat pacífic però va fer algunes expedicions a Kush i Síria. També va fer diverses construccions, la principal el temple de Djeser-Djeseru (sublim dels sublims), el seu temple mortuori a Deir al-Bari, dissenyat per Senemut i exemple de perfecte simetria. Un altre arquitecte al seu servei fou Ineni, que ja havia treballat pel seu pare. Al temple de Karnak té dos obeliscs. També va deixar un gran nombre d'estàtues.

Hatshepsut va portar tots els elements propis dels faraons: el khat (barret), la falsa barba, etc... Les seves estàtues i pintures la presenten en forma masculina i femenina, i finalment nomes en masculina amb la regalia dels faraons. Va portar els mateixos títols que el seu pare però va renunciar al de "brau fort".

Hatshepsut es va construir una tomba quant era la gran dona reial de Tuthmosis II però una vegada va esdevenir faraó en va construir una segona. La tomba que s'ha identificat com la tomba KV20 de la vall dels reis era seva, i després es va decidir que s'enterraria amb el pare i es va portar al pare des la tomba KV38. Tuthmosis III va tornar a portar al Tuthmosis I a la seva tomba original i potser llavor la mòmia de Hatshepsut fou traslladada a la de la seva assistenta Sitre (KV60).

Després de la seva mort molts monuments amb la seva imatge foren destruïts o alterats i el seu nom es va tatxar de les inscripcions, suposadament per Tuthmosis III com a venjança per haver-lo tingut apartat del tron mentre va viure. La qüestió però es avui posada en dubte, ja que s'han trobat cartutxos amb els noms de Hatshepsut i Tuthmosis III.

El juny de 2007, científics del Museu d’Antiguitats Egípcies del Caire van fer públic que havien aconseguit determinar la identitat d'una de les mòmies que tenien al soterrani del museu; tal i com se sospitava la que es pensava que era la mòmia de l'assistenta personal de la reina, Sitre, és en realitat la mòmia de la mateixa dona faraó.

Precedit per:
Tuthmosis II
Faraó d'Egipte
Dinastia XVIII
Succeït per:
Tuthmosis III


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Hatshepsut