[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Wolfgang Paul - Viquipèdia

Wolfgang Paul

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre un físic alemany. Per a altres significats, vegeu «Wolfgang Ernst Pauli».
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1989)

Wolfgang Paul (Lorenzkirch, Alemanya 1913 - Bonn 1993) fou un físic i professor universitari alemany guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1989.

[edita] Biografia

Va néixer el 10 d'agost de 1913 a la ciutat alemanya de Lorenzkirch, situada a l' estat alemany de Saxònia. De ben petit es traslladà a Munic, on el seu pare ensenyava química farmacèutica a la universitat d'aquesta ciutat. El 1932 inicià els seus estudis de física a la Escola Tècnica Superiror de Munic, traslladant-se el 1934 a la seu de Berlín, on es doctorà el 1939.

El 1944 inicià la seva tasca docent a la Universitat de Göttingen, i el 1952 es va incorporar a la de Bonn com a director del seu Institut de Física Experimental, càrrec que desenvolupà fins la seva mort.

Wolfang Paul morí el 7 de desembre de 1993 a la seva residència de Bonn.

[edita] Recerca científica

Durant la Segona Guerra Mundial va investigar la separació d'isòtops, la qual cosa és necessari per a produir material propens a la fissió per al seu ús en armes nuclears.

Inicià la seva recerca al voltant dels enllaços iònics, desenvolupant l'anomenada trampa de l'ió. Aquesta era un enginy que mitjançant camps magnètics mulitpolars governa feixos iònics i separa les seves partícules segons la seva massa.

Per aquest descobriment el 1989 fou guardonat amb la meitat del Premi Nobel de Física, que compartí amb Hans G. Dehmelt, recaient l'altra meitat del premi al físic nord-americà Norman Foster Ramsey.

Entre 1965 i 1967 fou nomenat Director de la divisió de Física Nuclear del CERN.

[edita] Enllaços externs