[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Varànid - Viquipèdia

Varànid

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Varànids
Un Varanus varius a un arbre
Un Varanus varius a un arbre
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Sauropsida
Ordre: Squamata
Subordre: Scleroglossa
Infraordre: Anguimorpha
Família: Varanidae
Gènere: Varanus
Merrem, 1820

Els varànids (Varanidae) són una família de llangardaixos carnívors de l'ordre dels escatosos i del subordre dels saures[1] en què hi pertany el dragó més gran del món, el dragó de Komodo (Varanus komodoensis[2]). Només hi ha un gènere de varànids: Varanus.

Taula de continguts

[edita] Distribució

Les diferents espècies de varans viuen per l'Àfrica, L'Àsia des de l'Índia i Sri Lanka fins a la Xina, Indonèsia, les Filipines, Nova Guinea, Austràlia i illes de l'oceà Índic.

[edita] Espècies

Varanus acanthurus
Varanus acanthurus

[edita] Varanus acanthurus

Els Varanus acanthurus són una petita espècie de varànids. La seva dieta està formada principalment per insectes i llangardaixos[3]. Els Varanus acanthurus són una de les espècies que més es veuen en captivitat. Això es deu a la seva petita mida.

[edita] Varanus albigularis

El Varanus albigularis és una espècie que viu a l'Àfrica. És carnívor i s'alimenta des de rèptils, a ocells i ous, però també gran varietat d'invertebrats com cargols o insectes[4]. De Varanus albigularis n'hi ha tres espècies: El Varanus albigularis albigularis, Varanus albigularis angolensis i Varanus albigularis ionidesi.

[edita] Varanus auffenbergi

Els Varanus auffenbergi són una espècie de varans que viuen a la illa de Roti, 12 quilòmetres al Sud-est de Timor[5]. Sprackland va descriure aquesta espècie el 1999.[5]

[edita] Varanus baritji

El Varanus baritji és una espècie que viu a Austràlia[6]. La màxima llargària d'un Varanus baritji és de 72 centímetres[7]. La temperatura és de 22º a 27º graus Celsius durant el dia i de 15º a la nit[8]

Varanus beccarii
Varanus beccarii

[edita] Varanus beccarii

El Varanus beccarii és un petit membre dels varànids. Viu al bosc de les illes Aru de Papua Nova Guinea, on el coneixen com Waweyaro. Actualment els Varanus beccarii no estan a la Llista Vermella de la IUCN. Malgrat això, és força vulnerable a les pèrdues d'hàbitat. És molt popular al comerç de mascotes.

[edita] Varanus bengalensis

El Varanus bengalensis és una espècie que viu a Bangladesh i a l'Índia. El seu cos mesura més de 75 cm amb una cua de 100 cm (1 metre). Menja petits vertebrats terrestres, com aus, artròpodes o peixos. Descrit per François Marie Daudin el 1802. El Varanus bengalensis se'l coneix com Guishaap o Goshaap a Bangladesh i Ghorpad a Maharashtra.

[edita] Varanus boehmei

Descrit per Hans Jacobs el 2003, el Varanus boehmei és una espècie que acostuma a fer més de 88 centímetres[9]. La seva cua acostuma a fer 2/3 del seu cos.

[edita] Varanus bogerti

Descrit per Robert Mertens el 1950, el Varanus bogerti és una espècie que viu a la illa Fergusson a la costa Est de Nova Guinea[10]. És un varà i els adults acostumen a fer més de 83 centímetres.

[edita] Varanus brevicauda

Descrit per John Edward Gray el 1845, el Varanus brevicauda és una espècie que viu a l'Àsia Sud-oriental. El seu nom anglès (Short-tailed monitor), que significa amb cua curta, i es deu a que la seva cua només fa 20 cm, comparat amb el Regular Goanna (nom anglès) que fa 2 metres.

[edita] Varanus bushi

Distribució del Varanus bushi
Distribució del Varanus bushi

[edita] Varanus caerulivirens

Descrit per Ziegler, Böhme i Philipp el 1999[11] el Varanus caerulivirens és una espècie que habita a la costa Est Halmahera[12]. Els animals d'aquesta espècie poden fer més d'un metre i deu centímetres. La seva dieta consisteix bàsicament en escorpins, crustacis i saltamartins.

Varanus komodoensis
Varanus komodoensis

[edita] Varanus komodoensis

El Varanus komodoensis[2] (dragó de Komodo) és una espècie que habita a les illes de Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang i Gili Dasami a l'Indonèsia central.[13] Fa més 3,5 metres de llargària.[14] Les femelles es poden reproduir sense ser fecundades per un mascle[15]. Acostumen a pondre de 15 a 40 ous.

[edita] Referències

[edita] Enllaços externs