[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vanand - Viquipèdia

Vanand

De Viquipèdia

Vanand fou una regió d'Armènia centrada a Zarishat 20 km al nord de Kars. La capital inicial Zarishat fou substituïda el 961 per la fortalesa de Kars (Karust Berd).

Limitava al nord amb l'Ashotz; a l'est amb el Shirak; al sud amb l'Arsharuniq, Havnuniq i Abelianq; i a l'oest amb Artahan i el Taiq.

Vers el 380 Sahak Bagratuni d'Ispir va rebre dominis expropiats pels perses i va sotmetre Vanand. Vers el 389 el rei Arshak va ocupar Vanand però fou derrotat per Sahak i va haver de fugir i va morir d'esgotament en arribar a Erzindjan.

Aravand Vanantsi era nakharar a la regió vers el 445; el nakharar Tathul va participar a la rebel·lió nacional del 451; Vren, de la mateixa família, governava vers el 480.

El 580 o 581 el marzban persa Varaz-Buzurg va lliurar una batalla a Uthmus al Vanand contra els rebels armenis, que després d'una derrota inicial va acabar per guanyar.

Vers el 700 una expedició àrab dirigida per Othman Ibn-Walid Ibn-Oqba al Vanand fou desfeta pels Kamsarakan.

El 837 una columna bizantina havia anat cap a Karin (Erzurum), travessant el Basean i Asolik i va arribar fins al Vanand prop de Kars, però fou rebutjada per Ishak ben Ismail, emir de Tbilisi, a la batalla de Kadjkaqar, prop de Kars.

El 905 l'emir Yusuf al-Sadj d'Azerbaidjan es va revoltar contra el califa Moktafi. El califa va demanar l'ajut de Sembat rei d'Armènia que era vassall d'ambdós. Però l'emir i el califa van fer les paus i llavors el califa va demanar als armenis de pagar els tributs endarrerits a Yusuf. Això va provocar malestar entre els nakharars i entre ells el principal del Vanand, Hasan Havnuni, que es va posar a conspirar i es va aliar amb el rei Adarnases de Kartli. Hasan va encarregar a son sogre assassinar al rei i el 907, aprofitant una absència del rei, nakharars rebels van entregar Ani i Erazgavorq a Adarnases (amb part del tresor reial). El rei va tornar i Adarnases es va retirar corrent cap al Taiq, on el rei el va perseguir. Adarnases va sol·licitar el perdó que li fou concedit deixant com hostatge el seu fill. Hasan i altres nakharars foren cegats.

El rei Ashot III Olormadz es va fer consagrar a Ani l'any 961 i va donar al seu germà Mushel la regió de Kars o Vanand (que havia estat la capital del seu comú pare Abas I), com a feu, amb el títol de rei (961 o 962). Des llavors el Vanand va formar el regne de Kars fins a la seva desaparició el 1064 per cessió al Imperi Bizantí.