Vaca catalana
De Viquip??dia
La vaca Catalana es distribu??a per les conques del Noguera Pallaresa i el Noguera Ribagor??ana, el Segre, el Llobregat, el Ter, el Fluvi?? i la Muga. Al final del curs del Ter es trobava amb la Marinera, ra??a actualment tamb?? extinta.
Taula de continguts |
[edita] Morfologia
La seua caracter??stica m??s evident era la capa uniformement vermella, de matisos variats, o gris, en diverses tonalitats (de tons m??s vius en els braus) i les banyes en lira alta. Altres caracter??stiques racials eren:
- Perfil cef??lic recte.
- Dolicoc??fala.
- Tos no gaire elevat, dividit per un solc.
- Ossos del front plans, poc excavats en la seua uni??.
- ??rbites moderadament rellevades.
- Nas prominent a la base, amb els ossos articulats en base ogival.
- Lacrimals i maxil??lars una mica deprimits.
- Extremitats sempre fosques.
- Puntes de les banyes, unglots i acabament de la cua, negres.
- Al cap, i sobretot en els vorells de la conca auricular i al voltant dels ulls i musell, el p??l era negre i m??s o menys fosc a la resta del cap, coll i papada.
- Al??ada: 1,33 m.
- Pes: 450-600 kg.
- Conformaci?? bastant regular, per?? generalment el ter?? posterior era feble.
- Ben alimentada, era preco?? (fins a 900 quilos als quatre anys) i lletera (fins a 14 litres de llet), tot i que solia destinar-se a la cria i al treball.
[edita] Les banyes en lira alta
??s interessant notar que, al convent del Carme de Barcelona (avui desaparegut), l'escut del gremi de carnissers (segle XIV) reflecteix un tipus bov?? de banyes disposades en lira alta. Tot i que de vegades el dibuix de les banyes resulta un p??l exagerat, banyam en lira alta i capa vermella clara s??n tamb?? freq??entment representats en manta pintures catalanes, sobretot g??tiques: frontal de Cardet, dedicat a la Verge (segle XIII), Nativitat del retaule major del monestir de Santes Creus (Guerau Gener i Llu??s Borrass??, segle XV), retaule de l'altar major de l'esgl??sia parroquial de Vielha (atribu??t a Pere Espallagues, segle XV), retaule de Sant Miqueu de Vilac (segle XV), Adoraci?? dels Pastors del retaule de Verd?? (Jaume Ferrer, segle XV), etc. Al bonic quadre L'Estiu, de Joaquim Vayreda, del 1877, trobem tamb?? dibuixada una vacada amb les caracter??stiques t??piques de la ra??a Catalana.
[edita] Ind??stria lletera i importacions
L'aposta pel bov?? amb la voluntat de crear i assentar una ind??stria lletera transformadora s'ha de datar als anys vint i primera meitat dels trenta del segle XX. El primer ter?? del segle XX fou el moment de la introducci?? de l'explotaci?? lletera amb voluntat industrial (l'any 1915, per exemple, es crea la Cooperativa Lletera del Cad?? a la Seu d'Urgell, que el 1924 produeix m??s d'una quarta part del total de litres de la prov??ncia de Lleida; el 1932 es crea la cooperativa lletera de Sort...). L'especialitzaci?? lletera comport?? una estabulaci??, un increment dels conreus farratgers, unes fortes inversions en infraestructures. ??s durant aquests anys que es produ?? l'entrada de bov?? lleter Su??s i Fris?? (el Su??s s'adapt?? perfectament al medi). L'exist??ncia de programes oficials a favor d'altres races ajud?? a reduir dr??sticament els seus efectius (el 1935, per exemple, ja apareixen documentats animals de ra??a Su??ssa a la Seu d'Urgell, concursos de bestiar bov?? Su??s, entre el 1940 i el 1970, a Vielha, la Seu d'Urgell, Bellver de Cerdanya, etc.). La ra??a fou, doncs, absorbida per altres races, importades.
Actualment, la vaca Catalana est?? extingida.
[edita] Bibliografia
- Par??s i Casanova, Pere-Miquel; Francesch i Vidal, Amadeu; Jordana i Vidal, Jordi; Such i Mart??, Xavier: Catalans de p??l i ploma. Races dom??stiques aut??ctones de Catalunya. Lynx Edicions, Bellaterra, 2006. ISBN 84-96553-02-7, planes 135-139.
[edita] Refer??ncies
- Aparicio, G. (1960). Zootecnia Especial (Etnolog??a Compendiada). Imp. Moderna. C??rdova.
- Ar??n, S. (sense any). Ganado vacuno. Explotaci??n econ??mica del vacuno de Carne, Leche y Trabajo. Gr??ficas Yag??es. Madrid.
- Gracia de Tolba, J. F. (de 1793). Relaciones al Rey Don Felipe III Nuestro Se??or. Antonio Espinosa. Madrid.
- Matons, A. (1940). Diccionario de Agricultura, Zootecnia y Veterinaria. Volum III. Salvat Editores, Barcelona.
- Torrent, M. (1984). La ra??a vaquina pirinenca a Catalunya. Fulls de Divulgaci?? Agropecu??ria de l'Obra Agr??cola de la Caixa de Pensions, 8. Barcelona.