[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Teocràcia - Viquipèdia

Teocràcia

De Viquipèdia

La teocràcia és una forma de govern que estableix que l'autoritat per governar, dirigir i decidir, no pertany al poble com en el cas de la democràcia sinó que pertany a Déu, i per tant, als seus representants aquí en la terra. Estableix una jerarquia religiosa que interpreta les paraules de deus per a legislar, per a censurar les lleis civils in darrere instància o per a imposar una religió d'estat. Els teòcrates governen sia sols, sia mitjançant una monarquia o un govern eligit.

Hi ha estats que, tot i no ésser una teocràcia pura, imposen una religió d'estat en atorgar poques ou prous llibertats als ateus o a les persones d'una altra religió. Més rar és el cas d'Albània que va haver un ateisme d'estat de 1967 a 1991. D'altre costat, hi ha estats als quals, tot i no tenir una religió d'estat, certs grups religiosos tenen molta influència. Els oponents a aquesta preponderància religiosa utilitzen aleshores el mot teocràcia en les seves crítiques.

[edita] Teocràcies contemporànies

  • Vaticà: teocràcia non eligida
  • Iran: teocràcia amb govern eligit
  • Regne Unit: el sobirà és cap de l'església, els bisbes non eligits seuen de dret a la cambra alta del parlament. De fet, hi ha una llibertat religiosa i la reina no interfereix gaire en la legislació. La interferència de la cambra alta en temes ètics i la presència dels bisbes i altres persones non eligides són subjectes polèmics.
  • Aràbia Saudita: monarquia teòcrata

[edita] Teocràcies històriques

Formes i estils de govern

Anarquia · Democràcia · Geniocràcia · Gerontocràcia · Meritocràcia · Matriarcat · Oclocràcia · Panarquisme · Pantisocràcia · Patriarcat · Plutocràcia · Teocràcia · Tecnocràcia