[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Subhash Chandra Bose - Viquipèdia

Subhash Chandra Bose

De Viquipèdia

Bose con Gandhi en 1938
Bose con Gandhi en 1938

Netaji Subhas Chandra Bose (bengalí, সুভাষ চন্দ্র বসু) va ser un polític indi nascut a Cuttack el 23 de gener de 1897. Encara que existeixen seriosos dubtes sobre la seva data de mort, oficialment, Bose va morir el 18 d'agost de 1945 a Taihoku, Taiwan, en un accident aeri quan viatjava a Tòquio. Entre 1938 i 1939 va ser president del Congrés Nacional Indi, però fou obligat a dimitir per col·lidir ideològicament i tàcticament amb Mohandas Gandhi, ja que considerava que la no-violència no era suficient per a aconseguir la independència de l'Índia

L'esclat de la Segona Guerra Mundial el va veure com a una ocasió per a assolir la independència, cosa que provocà el seu empresonament per les autoritats britàniques. El 19 de gener de 1941 va fer un viatge a Peshawar i amb l'ajut de l'Abwehr va fugir a Berlín (Alemanya). Va ser co-fundador i Netaji (líder) de l'Exèrcit Nacional Indi; i Cap d'Estat del Govern Provisional de la Índia Lliure establit a les Illes Andaman i Nicobar quan estaven sota ocupació japonesa el 1942.

Fins a fa poc l'explicació oficial a la desaparició física de Chandra Bose havia estat la seva mort en un accident aeri sobre Taiwan, però el seu cos no fou mai recuperat. Fins i tots alguns afirmaven que havia mort captiu a Sibèria.

En 1999, seguint una ordre judicial, el Govern de la Índia va crear a la Comissió Mukherjee, l'objectiu de la qual seria aclarir la mort del polític hindú. Després de sis anys d'investigacions, incloent viatges a Japó, Taiwan i Rússia, la Comissió Mukherjee va determinar el 2005 que l'accident aeri mai va tenir lloc i que fou una farsa per a facilitar la fugida de Chandra Bose a Rússia, no obstant això, la Comissió Mukherjee no va poder determinar si Chandra Bose efectivament va arribar a aquest últim país. Tanmateix, el Govern de l'Índia va rebutjar l'informe de la Comissió.