Socioling????stica
De Viquip??dia
La socioling????stica ??s la disciplina que estudia la relaci?? entre la societat i el llenguatge; tant en la manera com una comunitat usa la llengua com els trets culturals que es poden deduir del discurs.
La socioling????stica s'ocupa tant dels usos efectius com dels simb??lics (connotacions ,valors i actituds) aborda aix?? tots els canvis estructurals que s??n l'objecte de la ling????stica hist??rica i tracta d'explicar el fet mateix del canvi, mentre que la ling????stica estricta es limita a la descripci?? de la forma.
Taula de continguts |
[edita] Conceptes vinculats a la socioling????stica
- Dialecte: variants d'una mateixa lleng??a i estudi del seu ??s
- Digl??ssia:aspectes psicosocials de l'??s entre dialectes o entre llengues
- Pluriling??isme o biling??isme
- Conflicte ling????stic
- Normativa ling????stica
- Substituci?? ling????stica
- Lleng??a minorit??ria Llengua minoritzada
- Normalitzaci?? ling????stica
- Est??ndard lingu??stic
- Secessionisme ling????stic
[edita] Hist??ria
El pluriling??isme es considera una situaci?? que sempre ha existit per a certs individus o grups a totes les societats humanes. Ramon Llull ??s un clar exemple d'aquesta situaci?? ja que va utilitzar en els seus escrits l'??rab, el catal??, el llat?? i l'occit?? que reflecteix la situaci?? socioling????stica del segle XIV en certs ??mbits de la societat d'aquella ??poca.
Les reivindicacions ling????stiques de la llengua catalana que es van repetint al llarg de l'anomenat per??ode de Decad??ncia, les preocupacions ortogr??fiques o el proc??s de normativitzaci?? i normalitzaci?? posteriors expressen una actitud respecte a la llengua que encara no es pot considerar com pertanyent a la ci??ncia socioling????stica com a disciplina aut??noma dins un paradigma format a mitjans del segle XX als Estat Units.
Aix??, abans de l'implantaci?? de la recerca propiament socioling????stica fil??legs,gram??tics i escriptors van treballar per modificar l'estat de l'??s del catal??. Son remarcables els noms de dels fil??legs Joan Coromines, M.Sanchis i Guarner, Francesc de Borja Moll, J.Carbonell Joan Fuster, Manuel de Pedrolo, Joan Triad??, Josep Meli??, Francesc Vallverd??, Pere Verdaguer.
[edita] La socioling????stica als Pa??sos Catalans
El catedr??tic Antoni Maria Badia i Margarit va ser l'introductor als pa??sos Catalans de les idees de la recent apareguda ci??ncia socioling????stica. Tamb?? cal destacar els soci??legs valencians Lluis Vicent Aracil, R. Ninyoles i tamb?? D. Bernard?? a la Catalunya nord. En biling??isme escolar van actuar principalment els pedagogs A.Gal??, M.Mata, M.Siguani L.L??pez del Castillo.
La problem??tica pertanyent a la voluntat i els efectes de la integraci?? ling????stica dels immigrants ha ocupat i dinamitzat a la nova disciplina cient??fica.
Des del 1976 la socioling????stica forma part del programa d'estudis de la Universitat de Barcelona. El 1998 va ser creat a la mateixa universitat el CUSC - Centre Universitari de Socioling????stica i Comunicaci?? que impulsa la recerca i publica actualment la revista en l??nia LSC - Llengua, Societat i Comunicaci??.
[edita] Refer??ncies bibliogr??fiques
- Bastardas i Boada, Albert (2007). Les pol??tiques de la llengua i la identitat a l'era 'glocal'. Barcelona: Institut d'Estudis Auton??mics, Generalitat de Catalunya.
- Bastardas i Boada, Albert (2005). Cap a una sostenibilitat ling????stica. Barcelona: Ed. Angle / Centre d'Estudis de Temes Contemporanis. (Resum disponible a http://www.linguapax.org/congres04/pdf/Bastardas.Linguapax.pdf).
- Bastardas i Boada, Albert (1996). Ecologia de les lleng??es. Medi, contactes i din??mica socioling????stica. Barcelona: Proa.