[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sebastián Iradier - Viquipèdia

Sebastián Iradier

De Viquipèdia

Sebastián de Iradier y Salaverri (Lanciego, 20 de gener de 1809 - Vitòria, 6 de desembre de 1865), també conegut com Sebastián Yradier, compositor espanyol.

Va començar la seua carrera com a músic a Madrid, on va col·laborar en diferents sarsueles com La Praderia del Canal (1847) i en la que va col·laborar amb L. Cepeda i Cristóbal Oudrid.

Més tard es va traslladar a París, on va exercir com a professor de cant de l'emperadriu Eugenia de Montijo. El seu editor a París li va recomanar canviar-se el nom a Yradier.

Va ser conegut principalment per les seues havaneres i especialment per la titulada La Paloma, composta al voltant de 1860 després d'una visita a Cuba. Aquesta cançó es va fer extremament popular a Espanya i Amèrica, i va ser responsable de la creixent popularitat que va aconseguir l'havanera.

Una altra havanera d'Iradier, titulada El Arreglito, va ser usada per Georges Bizet en la seua òpera Carmen, i és coneguda hui com l' Havanera d'aquesta obra. Bizet creia que la melodia era una cançó popular, i la va usar sense pensar-s'ho massa.