[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santa Maria de Cóll - Viquipèdia

Santa Maria de Cóll

De Viquipèdia

Església de Santa Maria de l'Assumpció
Església de Santa Maria de l'Assumpció

L'església parroquial de Santa Maria de l'Assumpció es troba al poble de Cóll, dins el municipi de la Vall de Boí.

Actualment, forma part del cementiri. Va pertànyer a un antic monestir benedictí. És un temple romànic del segle XII construït amb carreus ben llaurats. Va ser consagrada l'any 1110.

Crismó sobre la façana
Crismó sobre la façana

Consta d'una sola nau amb dues capelles laterals, volta de canó amb arcs torals i columnes. Té un cor alt als peus. El seu absis és de tambor amb decoració llombarda a l'exterior i als murs. La façana occidental té una portada amb quatre arquivoltes, dues senzilles i dues envoltades d'escacat. Les columnes tenen capitells historiats i de temes vegetals. Sobre la clau de l'arquivolta exterior es veu un crismó considerat com el més bell d'entre totes les esglésies de l'entorn; en les eixutes es veuen dues colomes i dos capets humans, un d'ells tocant una banya de caça. Més amunt al mur hi ha una obertura rodona emmarcada per una motllura plana.

La torre s'alça sobre la capella del mur sud; és de quatre cossos, els dos últims serveixen de campanar i van ser modificats a l'estil gòtic. Totes les torres de la vall de Boí segueixen el cànon (o proporció de mesures) dels minarets, que consisteix que l'altura és igual al perímetre.

La ferramenta de la porta de fusta de la portada és d'artesania medieval. Dins el seu mobiliari es conserva un interessant frontal romànic que es guarda al Museu Episcopal de Vic.

[edita] Bibliografia

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Santa Maria de Cóll
  • Cayetano Enríquez de Salamanca Por el Pirineo catalán Edita: el autor. ISBN 84-400-3176-9
  • Eduard Junyent Rutas románicas de Cataluña: I Madrid: Editorial Encuentro, 1995. ISBN 84-7490-390-4


Patrimoni de la Humanitat a Catalunya

Obres d'Antoni Gaudí (Parc Güell · Palau Güell · Casa Milà · Cripta i façana del Naixement de la Sagrada Família · Casa Vicens · Casa Batlló · Cripta de la Colònia Güell) · Monestir de Poblet · Obres de Lluís Domènech i Montaner (Palau de la Música Catalana · Hospital de Sant Pau) · Esglésies romàniques de la Vall de Boí · Conjunt arqueològic de Tàrraco · La Patum de Berga ·
Art rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica