[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Sergi - Viquipèdia

Sant Sergi

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Sant Sergi (desambiguació)».


Icona del segle VII mostrant Sant Sergi i Sant Bacus
Icona del segle VII mostrant Sant Sergi i Sant Bacus

Sant Sergi (? - Resafa (Síria), 303), militar romà i màrtir cristià.

[edita] Biografia, martiri i devoció

La seva biografia sempre s'associa a la de Sant Bacus, amb qui estigué extraordinàriament vinculat, en vida i en morir. Sergi i Bacus eren militars i homes de confiança de l'emperador romà Maximià; Sergi era primicerius (comandant en cap de l'escola dels gentils) i Bacus n'era el secundarius.

Un bon dia va arribar-li a l'emperador la sorprenent notícia que Sergi i Bacus eren cristians. Maximià es negava a creure-ho i va requerir-los a la seva presència. Ells van reconèixer la seva religió. El cristianisme era causa de mort, però l'emperador fou clement i els donà una última oportunitat; adorar els déus romans i serien perdonats. Sergi i Bacus s'hi van negar.

L'endemà mateix es va procedir a les sentències, van ésser deportats a Síria on foren torturats i executats. La tradició conta que Sergi va ser obligat a córrer 18 milles amb un calçat que portava claus amb les puntes cap a dins, que se li clavaven als peus. En arribar, fou decapitat.

Durant l'Imperi Bizantí, eren venerats com a patrons de l'exèrcit. Es van construir esglésies en honor seu a Acre i Roma, i l'emperador bizantí Justinià I va ordenar la construcció d'un gran monestir a Constantinoble (actualment mesquita).

Sant Sergi va esdevenir molt famós a Síria (de la què en fou patró) i a l'Aràbia cristiana. Tant és així, que la ciutat de Resafa (lloc del seu martiri) fou reanomenada Sergiòpolis i, al lloc de la seva sepultura, va ser-hi edificada una basílica fortificada. Es diu que una part de les seves restes fou traslladada a Venècia.

La seva festa se celebra el 7 d'octubre.

[edita] Polèmica sobre els sants

En l'antiguitat no era gens estrany les relacions entre homes del mateix sexe (Sòcrates, Alexandre el Gran, els emperadors romans August, Tiberi, Calígula, Neró, Galba, etc., Miquel Àngel, i tants altres).

Segons algunes associacions, com el Moviment Cristià Homosexual, el Grup Cristià Homosexual o la Comunitat Homosexual Catòlica, aquests dos sants representen la visió que tenia la primitiva Església Catòlica sobre la homosexualitat.

Sant Sergi i Sant Bacus són els patrons dels homosexuals cristians ortodoxos mentre que Sant Sebastià ho és per als homosexuals catòlics.