[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Samotràcia - Viquipèdia

Samotràcia

De Viquipèdia

Localització de Samotràcia
Localització de Samotràcia

Samotràcia (Σαμοθρᾴκη) és una illa grega de la regió de Tràcia, prefectura d'Evros, amb una superfície de 178 km2 i una població de 3000 persones.

[edita] Història

Els antics noms de l'illa foren Dardània, Electris, Melite i Leucòsia.

Fou probablement colonitzada per tracis i més tard per eolis i jonis. Apareix a la història quan van donar suport a Xerxes a la seva invasió de Grècia. L'illa governava algunes posicions a la costa de Tràcia i gaudia del dret d'asil inviolable. Heròdot esmenta Sale, a la part oest de la desembocadura de l'Hebros, i no lluny de Zone i de Doriscos, com una de les colònies de Samotràcia.

El 478 aC va ingressar a la lliga Dèlica dirigida per Atenes però el 405 aC fou ocupada pels espartans que van instal·lar un govern oligàrquic. El 387 aC es va declarar la independència de tots els estats grecs; el govern de l'illa va ingressar a la segona Lliga atenenca (377 aC) a la qual va pertànyer 20 anys. Va caure sota influencia del Regne de Macedònia el 346 aC i durant les lluites dels diàdocs va quedar en mans de Lisímac de Tràcia a la mort del qual va recuperar la independència i fou aliada d'Egipte. La guerra dels Ptolemeus i selèucides que va acabar el 241 aC mantenia per Egipte Efes, Milet, Priene, Samos, Lebedos, el sud de Jònia, Cària, Lícia, Pamfília, Cilícia Occidental i Celesíria, així com els territoris que dominava a Tràcia (Abdera, Cipsela, Samotràcia, Sestos i els Quersonès Traci).

Samotràcia
Samotràcia

Després va passar sota influència dels selèucides fins a la batalla de Magnèsia del Sipilos.

Fou aliada de Roma després del 189 aC i fou primer una ciutat o estat lliure i després unida a una província romana. Sota els bizantins fou part del thema de Tràcia.

El 1205 fou ocupada pels venecians i governada per la família Dandolo, però els emperadors de Nicea la van ocupar el 1222. El 1386 l'emperador en va donar el feu als Gattilusio de Lesbos. El 1455 va passar a una branca dirigida per Francesc III Gattiluso (que incloïa Tasos com a lloc principal) el qual el 1456 va haver d'entregar les illes als otomans que el 1457 van ocupar Samotràcia. Els venecians la van ocupar el 1466 però va tornar als otomans el [1479]. Els venecians van derrotar als turcs en una batalla naval als Dardanels el 1656 i van ocupar Tenedos, Lemnos i Samotràcia, però foren recuperades pels turcs el 1657.

El 1912 va passar a Grècia i la seva possessió fou confirmada pel Tractat de Bucarest de 10 d'agost de 1913 que va posar fi a la guerra dels Balcans.