[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dardanels - Viquipèdia

Dardanels

De Viquipèdia

Coordenades: 40.216667° N, 26.433333° E

Els Dardanels
Els Dardanels

Els Dardanels (en turc Çanakkale Boğazı), abans anomenats l'Hel·lespont, són un estret del nord-oest de Turquia que connecta la mar Egea amb la mar de Màrmara.

Igual que el Bòsfor, separa Europa (en aquest cas l'estreta península de Gal·lípoli) i Àsia (la península d'Anatòlia). La ciutat principal de l'estret és Çanakkale, que agafa el nom dels seus famosos castells; kale en turc vol dir "castell").

L'estret ha tingut un paper estratègic durant la història (per exemple la guerra de Troia va tenir lloc a la banda asiàtica de l'estret). L'exèrcit persa de Xerxes I i més endavant el macedoni d'Alexandre el Gran van travessar els Dardanels en direccions oposades per envair cadascun les terres de l'altre.

Com que l'estret era vital per al domini otomà sobre els seus territoris de la Mediterrània oriental, els Aliats van fer un intent fracassat per apoderar-se dels Dardanels durant la Primera Guerra Mundial (la batalla es va declarar oficialment perduda el 18 de març del 1915); el gran nombre de baixes d'aquesta operació militar va estar a punt de posar fi a la carrera de Winston Churchill. Vegeu Batalla de Gal·lípoli.

L'estret dels Dardanels vist des de l'espai.
L'estret dels Dardanels vist des de l'espai.

[edita] Vegeu també

  • Hel·lespont, pels fets relacionats amb la història antiga.