[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rodrigo Rato Figaredo - Viquipèdia

Rodrigo Rato Figaredo

De Viquipèdia

Rodrigo Rato

Rodrigo Rato en un acte del FMI (2004)
9è President del Fons Monetari Internacional
Al càrrec
7 de juny de 2004 – 1 de novembre de 2007
Precedit per Horst Köhler
Succeït per Dominique Strauss-Kahn
Vicepresident Primer
Al càrrec
3 de setembre de 2003 – 17 d'abril de 2004
Precedit per Mariano Rajoy Brey
Succeït per María Teresa Fernández de la Vega
Ministre d'Economia
Al càrrec
6 de maig de 1996 – 17 d'abril de 2004
Precedit per Pedro Solbes Mira
Succeït per Pedro Solbes Mira
Naixement 18 de març de 1949
Madrid (Espanya)
Partit polític PP

Rodrigo Rato Figaredo ( Madrid, Espanya 1949 ) és un polític espanyol, que ha ocupat diversos càrrecs ministerials al govern d'Espanya.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 18 de març de 1949 a la ciutat de Madrid, sent fill de l'empresari Ramón Rato i besnét del ministre, diputat, senador i alcalde de Madrid Faustino Rodríguez-San Pedro.

Després d'estudiar en una escola jesuïta al barri de Chamartín va iniciar els seus estudis universitaris a l'Institut Catòlic d'Administració i Direcció d'Empreses (ICADE) i a la Universitat Complutense de Madrid, on es va lllicenciar en dret l'any 1971. Posteriorment amplià els seus estudis als Estats Units d'Amèrica, on realitzà un màster en administració d'empreses a la Universitat de Berkeley el 1974. L'any 2003 realitzà el seu doctorat a la Complutense de Madrid.

[edita] Activitat política

Va ingressar en política el 1979 figurant com a candidat en les eleccions generals d'aquell any per la província de Cadis en representació d'Aliança Popular (AP), posteriorment refundat amb el nom de Partit Popular. Després de formar part del Comitè Executiu del partit des de 1980 va obtenir la seva actat de diputat al Congrés de Diputats en les eleccions generals de 1982.

Amb el nomenament de José María Aznar com a President del Partit Popular i candidat d'aquest partit a la presidència del Govern Rato es convertí en la seva mà dreta i portaveu del partit al Congrés. Després de la victòria d'aquest grup en les eleccions generals de 1996 va ser nomenat Vicepresident Segon del Govern i Ministre d'Economia i Hisenda. Postriorment en les eleccions generals de 2000 i a la constitució del segon govern d'Aznar fou ratificat en el càrrec, si bé l'àrea d'hisenda fou separada del seu ministeri i recaié en Cristóbal Montoro Romero.

Està considerat com el gran artífex de la gran millora econòmica d'Espanya en els vuit anys de govern del Partit Popular i la seva gestió al capdavant de el Ministeri d'Economia està considerada com una de les més destacades en tota la Història d'Espanya. En la seva qualitat de Ministre d'Economia va ocupar també la funció de Governador per Espanya en les Juntes de Governadors del Fons Monetari Internacional (FMI), el Banc Mundial, el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), el Banc Europeu d'Inversions i el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament. Va assistir regularment a les reunions de ministres d'Economia i Hisenda de la Unió Europea i va representar a aquesta en la reunió de ministres d'Hisenda del G8 celebrada a la ciutat d'Ottawa (Canadà) l'any 2002, any en el qual Espanya ocupava la Presidència de la Unió Europea. Va ser així mateix el ministre encarregat de les relacions comercials internacionals del govern espanyol i va representar a Espanya en les reunions ministerials de la Organització Mundial del Comerç celebrades a Seattle el 1999, Doha el 2001 i Cancún el 2003.

A finals de 2003 el seu nom va ser citat com a possible successor de José María Aznar al capdavant del PP i com a candidat a la presidència del Govern; però finalment Aznar va nomenar a Mariano Rajoy com a successor. Després de la marxa del govern de Rajoy per encarregar-se de preparar les eleccions generals de 2004, Rato fou designat Vicepresident Primer del Govern el 3 de setembre de 2003.

[edita] Fons Monetari Internacional

En les eleccions del 14 de març de 2004 va concórrer com número dos en les llistes del PP de Madrid, just per darrera de Mariano Rajoy, sent escollit novament diputat, càrrec al que va renunciar al juny de 2004 al ser nomenat Director Gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), en substitució de l'alemany Horst Köhler.

Rato va anunciar la seva dimissió anticipada el 28 de juny de 2007 per raons personals (per no descurar l'educació dels seus fills i amb la intenció de casar-se pròximament), que es farà efectiu després de l'assemblea anual de 2007, a celebrar a l'octubre.

[edita] Enllaços externs


Precedit per:
Joan Lerma Blasco
Ministre d'Economia i Hisenda
19962000
Succeït per:
Rodrigo Rato
àrea d'Hisenda a Cristóbal Montoro
Precedit per:
càrrec inexisent
Vicepresident Segon del Govern
19962003
Succeït per:
Javier Arenas Bocanegra
Precedit per:
Rodrigo Rato
Ministre d'Economia
20002004
Succeït per:
Pedro Solbes Mira
Precedit per:
Mariano Rajoy Brey
Vicepresident Primer del Govern
20032004
Succeït per:
María Teresa Fernández de la Vega


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Rodrigo Rato Figaredo