[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Robert Solow - Viquipèdia

Robert Solow

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel d'Economia
(1987)

Robert Merton Solow ( Nova York, EUA 1924 ) és un economista i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel d'Economia l'any 1987.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 23 d'agost de 1924 a la ciutat de Nova York, en una família d'arrels jueves. Es va educar en les escoles públiques de la ciutat i des de nen va destacar acadèmicament. Al setembre de 1940 va ingressar a la Universitat de Harvard amb una beca, universitat en la qual va estudiar, entre altres matèries, sociologia, antropologia i economia elemental. El 1942 va abandonar la universitat i es va allistar a l'exèrcit, servint al nord d'Àfrica i Sicília durant la Segona Guerra Mundial. Al retornar a Harvard va estudiar sota la direcció de Wassily Leontief, graduant-se l'any 1947 i assolint el doctorat l'any 1951.

El 1949 obtingué una plaça com a professor de la Universitat de Columbia, on va conèixer George Stigler, i el 1950 va esdevenir professor a l'Institut Tecnològic de Massachusetts, ocupant la càtedra d'economia fins l'any 1995.

[edita] Recerca econòmica

Durant la seva estada a Harvard va col·laborar amb Wassily Leontief calculant el primer conjunt de coeficients tècnics de les taules input-output. A partir d'aquest moment es va interessar pels models estadístics i l'econometria, i durant més de quaranta anys, al costat de Paul Samuelson, va treballar en diverses teories sobre la programació lineal (1958) o la corba de Phillips (1960).

El factor clau per a assolir el creixement econòmic és el progrés tècnic, que determina els salaris reals. El seu model de creixement neoclàssic és un model clarament dinàmic on l'estalvi ocupa un important paper.

L'any 1987 fou guardonat amb el Premi Nobel d'Economia pels seus treballs sobre la teoria del creixement econòmic.

[edita] Obra seleccionada

  • 1956: "A Contribution to the Theory of Economic Growth". Quarterly Journal of Economics 70 (Febrer): 65-94.
  • 1957: "Technical Change and the Aggregate Production Function." Review of Economics and Statistics 39, (Agost): 312-20.
  • 1958: Linear Programming and Economic Analysis, amb Robert Dorfman i Paul Samuelson
  • 1963: "The New Industrial State or Son of Affluence." The Public Interest (Octubre): 108.
  • 1974: "The Economics of Resources or the Resources of Economics". The American Economic Review vol.64: 1-14.

[edita] Enllaços externs