[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Robert Boyle - Viquipèdia

Robert Boyle

De Viquipèdia

Robert Boyle
Robert Boyle

Robert Boyle, fou un físic i químic angloirlandés, nascut a Lismore Castle el 25 de gener de 1627 i traspassat a Londres el 30 de desembre de 1691. Destaca per haver descobert la llei de compressibilitat dels gasos o llei de Boyle-Mariotte i d'haver introduït la noció d'element químic.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Robert Boyle fou el catorzè fill dels quinze que va tenir el comte de Cork. La seva activitat fou múltiple i sobre els temes més variats. Durant un temps fou director de la Companyia de les Índies Orientals. La difusió del cristianisme i l'establiment de missions fou objecte constant de la seva preocupació. Estudià les llengües orientals i va dedicar importants sumes de doblers a la traducció i impressió de la Bíblia en diferents llengües. L'any 1680 va instal·lar a Irlanda una impremta. Emprà la major part de la seva atenció a les ciències físiques i fou el primer savi que es dedicà a la química i a la física de forma simultània. Des de l'any 1645 i durant la resta de la seva vida, Boyle va reunir a casa seva als homes que s'apassionaven per les ciències. Formaren el nucli de la Societat Reial de Londres.

Bomba d'aire de Boyle
Bomba d'aire de Boyle

[edita] Obra

Enunciá l'any 1662, la llei de compressibilitat dels gasos, anomenada llei de Boyle-Mariotte, ja que també el científic francès Edme Mariotte publicà les mateixes conclusions de forma independent. Els estudis que realitzà Boyle l'any 1662 foren possibles amb l'ajut de Robert Hooke que perfeccionà la màquina pneumàtica d'Otto Von Guericke. Aquesta llei diu:

A temperatura constant si es produeix una dilatació o compressió d'un gas el producte de la pressió pel volum es manté constant.
P·V = constant

Boyle també determinà la densitat del mercuri i va fer assaigs per mesurar la massa de l'aire. Perfeccionà el termòmetre de Galileu, seva fou la idea d'adoptar com a referència termomètrica el punt de fusió del gel. Descobrí la sublimació del gel. Demostrà que era impossible el buit absolut. Entre els anys 1665 i 1685, publicà el resultat de les seves experiències realitzades a baixes temperatures i va idear la mescla refrigerant de neu i clorur d'amoni.

També fou de suma importància el paper desenvolupat per Boyle a la química. Indicà que només atorgava la seva confiança als resultats de les experiències; desaprovà el llenguatge obscur dels alquimistes i cercava definicions precises. Demostrà fins a quins punts els quatre elements d'Aristòtil eren producte d'una elecció arbitrària. Formulà una definició d'element químic. A la vegada, establí la diferència entre mescles i combinacions. Fou el primer en utilitzar els colorants reactius (xarop de violeta) per a la investigació d'àcids i bases; estudià les solucions salines utilitzant nitrat de plata per reconèixer els clorurs, amoníac per caracteritzar l'àcid clorhídric. Va saber recollir els gasos procedents d'una reacció química; aïllà l'hidrogen, descobrí l'hidrogen fosforat (fosfomina), el sulfur de mercuri, l'acetona i l'alcohol etílic. Observà que el coure en contacte amb l'amoníac absorbeix una part de l'aire i que el gas residual no es apropiat per la respiració.

[edita] Obres

Primera plana de The Sceptical Chymist (1661)
Primera plana de The Sceptical Chymist (1661)
  • 1660 - New Experiments Physico-Mechanical: Touching the Spring of the Air and their Effects
  • 1661 - The Sceptical Chymist
  • 1663 - Considerations touching the Usefulness of Experimental Natural Philosophy
  • 1663 - Experiments and Considerations upon Colours, with Observations on a Diamond that Shines in the Dark
  • 1665 - New Experiments and Observations upon Cold
  • 1666 - Hydrostatical Paradoxes
  • 1666 - Origin of Forms and Qualities according to the Corpuscular Philosophy
  • 1670 - Tracts about the Cosmical Qualities of Things, the Temperature of the Subterraneal and Submarine Regions, the Bottom of the Sea, &c. with an Introduction to the History of Particular Qualities
  • 1672 - Origin and Virtues of Gems
  • 1673 - Essays of the Strange Subtilty, Great Efficacy, Determinate Nature of Effluviums
  • 1676 - Experiments and Notes about the Mechanical Origin or Production of Particular Qualities, including some notes on electricity and magnetism
  • 1678 - Observations upon an artificial Substance that Shines without any Preceding Illustration
  • 1680 - The Aerial Noctiluca
  • 1682 - New Experiments and Observations upon the Icy Noctiluca
  • 1684 - Memoirs for the Natural History of the Human Blood
  • 1685 - Short Memoirs for the Natural Experimental History of Mineral Waters
  • 1690 - Medicina Hydrostatica
  • 1691 - Experimentae et Observationes Physicae

[edita] Enllaços externs