[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ramsès I - Viquipèdia

Ramsès I

De Viquipèdia

Ramsès I fou un faraó egipci fundador de la Dinastia XIX. Va regnar vers el 1290 aC.

Estàtua de Ramsès I
Estàtua de Ramsès I

Taula de continguts

[edita] Noms

El seu nom era Paramessu (que significa Aquell que ha estat format per Ra) i el seu nom de tron fou Menpehtire (que significa La força de Ra és eterna).

El seu nom d'Horus fou Kanekhetwadinesit (Brau fort de rica majestat); el seu nebti fou Khaemnesumitem, i l'Horus d'or fou Semenmaastkhetawi. El seu Sa Ra fou Ramsès (fill de Ra).

[edita] Antecedents familiars

Era fill d'un oficial de l'exèrcit anomenat Seti i d'una dona desconeguda. La família era originària del nord-est del delta del Nil, probablement de la zona d'Avaris. Tenia cinc germanes i tres germans (Pay, Minamon i Hawnefer).

Ramsès va entrar a l'elit militar d'Egipte, actuant com comandant de l'exèrcit i portava nombrosos títols militars; comandant de la fortalesa de Sile, una fortalesa que dominava l'accés al delta del Nil des de Canaan. Era també supervisor de sacerdots de l'Alt i Baix Egipte. Als darrers anys fou designat Visir del nord pel faraó Horemheb.

[edita] Núpcies i descendents

Una de les seves dones es deia Sitre i es suposa que era fill d'un altre oficial de l'exèrcit. Amb ella va tenir al menys un fill que fou el faraó Seti I.

[edita] Regnat de Ramsès I

Va ser designat com a coregent al final del regnat d'Horemheb i finalment fou nomenat hereu, ja que el faraó no tenia descendència.

D'aquesta manera, a la mort d'Horemheb es coronà faraó d'Egipte amb el nom de Ramsès quan tenia uns 50 anys. Probablement només va ser rei un parell d'anys, segons les cronologies, de 1292 o 1295 aC fins a 1290 o 1294 aC.

Del seu regnat se sap que va fer un segon piló al temple de Karnak, i una capella i un temple a Abidos (que va acabar Seti I). També consta una estela trobada a Wadi Halfa.

Conscient de la seva vellesa, va designar el seu fill Seti coregent i hereu al tron. A la mort de Ramsès I, Seti fou aclamat com a nou faraó d'Egipte.

[edita] Tomba de Ramsès I

Ramsès I fou enterrat en una petita tomba coneguda com KV16 a la Vall dels Reis a Tebes; la tomba fou descoberta per l'egiptòleg Belzoni el 10 d'octubre de 1817; la tomba revelava un enterrament a corre-cuita, la cambra no era acabada i sembla que era una antecambra d'una de més gran destinada a ser la seva cambra d'enterrament. La tomba fou saquejada a l'antiguitat però s'hi van trobar estàtues i el sarcòfag.

La seva mòmia podria ser una que hi havia al Museu de Niagara Falls que fou comprada a Egipte a la primera part del segle XIX i portada a Amèrica. Aquesta institució va tancar el 1999 i va vendre les seves col·leccions al Museu Carlos; un anàlisis minuciós de la mòmia amb tècniques modernes va revel·lar que es tractava d'un enterrament reial de la dinastia XIXa i per les característiques podria molt ben bé ser la de Ramsès I. La seva dona Sitre fou enterrada a una tomba a la Vall de les Reines més tard que el faraó al que va sobreviure, però també en una tomba inacabada.

Precedit per:
Horemheb
Faraó d'Egipte
Dinastia XIXa
Succeït per:
Seti I