Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ou del diable - Viquip??dia

Ou del diable

De Viquip??dia

Viquip??dia:Com entendre les taules taxon??miques
Com entendre les taules taxon??miques
Ou del diable
Phallus impudicus
Phallus impudicus
Classificaci?? cient??fica
Regne: Fungi
Divisi??: Basidiomycota
Classe: Homobasidiomycetes
Ordre: Phallales
Fam??lia: Phallaceae
G??nere: Phallus
Esp??cie: P. impudicus
Nom binomial
Phallus impudicus
Linnaeus, 1753
Exemplars d'ou del diable.
Exemplars d'ou del diable.

L'ou del diable o fal??lus imp??dic (Phallus impudicus) presenta una peculiar forma de dispersi?? que consisteix en atreure insectes amb la forta olor que despr??n la gleva, provocant que es dipositin damunt el cos fruct??fer i omplin les seves potes de la subst??ncia gelatinosa que cont?? les espores, aconseguint aix?? la seva distribuci??.

Taula de continguts

[edita] Morfologia

Cos fruct??fer: al principi en forma d???ou, semienterrat, de color blanc, amb una mena de rizoide a la seva part inferior del mateix color. En aquesta fase es pot recon??ixer si es talla per la meitat perqu?? presenta una zona central blanca, una capa intermitja de color verd oliva que correspon a la gleva i a la zona m??s externa, davall la cut??cula, una capa ocr??cia gelatinosa que recobreix el cos fruct??fer. Quan el peridi s'obre, emergeix el cos fruct??fer, de 3 a 5 cm. d???alt, de color blanc, en forma c??nica, amb reticulacions que sobresurten, que ??s a on es disposa la gleva. La gleva ??s gelatinosa, de color verd oliva clar, inclou les espores i despr??n una forta i desagradable olor a carn podrida.

Peu: d???entre 10-20 x 2-3,5 cm d???alt, esponj??s, de color blanc.

Espores: ovalades, de 3-5 X 1,5-2 micres, disposades en la gleva, esporada groc p??l??lid.

[edita] H??bitat

Aquest bolet es troba des de la primavera fins a l'hivern en zones de pineda, encara que s'ha observat la seua pres??ncia en alguns alzinars de l'illa de Mallorca, aix?? com a zones de bosc mixt.

[edita] Risc de confusi?? amb altres esp??cies

Es pot confondre amb Phallus hadriani que t?? l'ou de color rosa o violaci i creix a jardins. En l'estat primari es podria confondre a simple vista amb Clathrus ruber ja qu?? al principi tamb?? es desenvolupa sota terra en forma d???ou.

[edita] Comestibilitat

Quan es troba en l'etapa d'ou, la capa m??s interna pot ??sser retallada amb un ganivet i menjada crua ja que ??s cruixent i amb un sabor atract??vol.[1]

Aquest bolet es menja a Fran??a i Alemanya on ??s venut fresc, en conserva o emprat en l'elaboraci?? de botifarres.[2]

A l'Edat mitjana va ??sser utilitzat per guarir la gota i com a una poci?? d'amor.[2]

[edita] Bibliografia

  1. ??? Bon, Marcel (1987). The Mushrooms and Toadstools of Britain and North-western Europe, London: Hodder & Stoughton. ISBN 0-340-39935-X.  L'entrada per P. impudicus d'aquest llibre explica la comestibilitat de la capa interna d'aquest bolet.
  2. ??? 2,0 2,1 Zeitlmayr, Linus (1976). Wild Mushrooms:An Illustrated Handbook, Hertfordshire: Garden City Press. ISBN 0-584-10324-7. 
  • Marchand, A. (1976) - Champignons du nord et du midi, volum IV (Gasteromycetes) p??gina 376, Ed. Soci??t?? mycologique des pyr??n??es m??diterran??ennes, Diffusion Hachette 1976, ISBN 84-399-4768-2.
  • Lamaison, J.-L. et Polese, J.-M. (1998) - Grand guide encyclop??dique des champignons, , Art??mis ??ditions 1998, ISBN 2-84416-0005-0.

[edita] Enlla??os externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Ou del diable