[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Montclar (Agramunt) - Viquipèdia

Montclar (Agramunt)

De Viquipèdia

Montclar d'Urgell
Localització

Localització de l'Urgell a Catalunya Localització de Montclar d'Urgell respecte de l'Urgell


Municipi de l'Urgell
Estat
• Autonomia
• Província
• Àmbit funcional
• Comarca
Espanya
Catalunya
Lleida
Ponent
Urgell
Gentilici Montclarí, montclarina
Superfície 9,50 km²
Altitud 470 m
Població (2005)
  • Densitat
148 hab.
15,58 hab/km²
Coordenades 41° 50′ 52″ N 1° 2′ 31″ ECoordenades: 41° 50′ 52″ N 1° 2′ 31″ E
Sistema polític
Entitats de població

1

Montclar, també conegut com Montclar d'Urgell per diferenciar-lo del municipi homònim del Berguedà, és un poble del nord-oest de la comarca de l'Urgell pertanyent administrativament al municipi d'Agramunt. El seu antic terme es troba separat geogràficament del d'Agramunt i de la mateixa comarca urgellenca i i enclavat dins la Noguera, i està voltat pels municipis d'Artesa de Segre al nord i a l'est, Preixens al sud i Foradada a l'oest. Hi passa el canal d'Urgell, en bona part subterràniament a través de la mina de Montclar. El poble està situat a la carena de la serra de Montclar, que travessa el terme d'est a oest. Està comunicat per carretera local amb la C-14 entre Artesa de Segre i Agramunt.

Encara en subsisteix l'antic castell, reformat al segle XVII (el 1831 era propietat del marquès de Palmerola). L'església parroquial està dedicada a Sant Jaume, i en depèn el poble de Marcovau, al terme veí de Foradada. Montclar tradicionalment pertanyia a l'antiga jurisdicció de la Donzell, poble integrat actualment també al municipi d'Agramunt.

Taula de continguts

[edita] Llocs d'interès

  • El castell de Montclar: El majestuós Castell de Montclar presideix el poble que duu el seu mateix nom, a la comarca de l'Urgell. El Castell està edificat sobre les restes d'una antiga torre de l'homenatge romana, la major part del castell es va construir en el segle X, després de la conquesta cristiana va ser remodelat i actualment mostra una elegant arquitectura del renaixement català, que data dels segles XVI i XVII. Ha sigut restaurant en temps recents.
  • L'església de Sant Jaume: L'església parroquial és dedicada a Sant Jaume. Construïda al segle XVII és d'estil barroc. L'edifici és de pedra, petita i té un altar major. Una particularitat que la fa única es els dos cors, que a diferencia de totes les esglesies en que es col·loquen un a cada costat, aquests estan col·locats en el fons un sobre l'altre. El de dalt sols accessible des del castell permetia que els nobles veiessin la missa sense barrejar-se amb les classes baixes.
  • La Mina de Montclar: A 160 m de profunditat i a poca distància de la vertical del poble, el canal d'Urgell travessa la serra per mitjà d'una impressionant foradada dita la mina de Montclar. La longitud del túnel totalment recte, és de 4.917 m., la seva amplada és de 5'15 m. i l'altura 5'47 m. La mina es va construir al maig de 1856 i es va acabar el setembre de 1860. Per facilitar la feina es van perforar 13 pous des de la superfície de la serra fins al nivell convenient. Tota l'obra es va fer a força de braços, tant excavar com treure runa. Va ser considerada durant un segle la obra hidràulica més important d'Europa
    • La Torreta: Construïda just a la meitat de la mina, amb una alçada de 12 m indicava als obrers la direcció a cabar.
  • L'Ajuntament de Montclar: L'Ajuntament es començà a construir l'any 1944 i s'inaugurà l'any 1949. L'edifici és de pedra, que va ser aprofitada d'unes cases que van ser enrunades a conseqüència dels bombardeigs de la guerra Civil del 36. Té una planta baixa i un pis. És un Ajuntament pedani, ja que actualment en un poble agregat al municipi d'Agramunt, però té 1 alcalde i 4 regidors. En el 2007 l'edifici es remodelat per utilitzar-se com a local social.
  • El Col·legi municipal: L'escola es comença a construir l'any 1944 i s'inaugurà l'any 1949. L'edifici és de pedra, que va ser aprofitada d'unes cases que van ser enrunades a conseqüència dels bombardeigs de la guerra civil del 36. És una escola petita amb una aula i un despatx. Actualment són sols 6 alumnes, 1 mestra i 5 mestres més que es comparteixen amb els altres pobles de la ZER del Sió.

[edita] Festes locals

  • Sant Vicenç, el 22 de gener
  • Sant Jaume, el 25 de juliol

[edita] Articles relacionats

[edita] Enllaços externs