[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Monarquia Catòlica - Viquipèdia

Monarquia Catòlica

De Viquipèdia

Monarquia Hispànica
Monarquia Catòlica

Imperi Colonial



1469 — 1812
Flag Escudo
Bandera Escut
Lema nacional: Non Plus Ultra
Ubicació de {{{nom_comú}}}
Capital Toledo (1492-1561)
Madrid (1561-1601)
Valladolid (1601-1606)
Madrid (desde 1606)
Idioma oficial Espanyol
Govern Monarquia
Rei
 • 1474-1516 Reis Catòlics
 • 1886-1931 Ferran VII
Període històric Colonialisme
 • Reis Catòlics 1469
 • Amèrica 1492
 • Abolició de Furs 1707 a Aragó i València
 • Abolició de Furs 1711 a Aragó (2ª vegada)
 • Nova Planta 1715 a Mallorca
 • Nova Planta 1716 a Catalunya
 • Constitució de Cadis 1812

Monarquia Catòlica és el nom que es donà al conjunt de territoris que estaven sota la sobirania dels Reis Catòlics i els seus successors, des de que aquests reberen el títol de Catòlica Majestat l'any 1496. Com a sinònim de Monarquia Catòlica també s'utilitzava la denominació Les Espanyes.

En la historiografia contemporànea, enlloc de les expressions històriques de Monarquia Catòlica o Les Espanyes, s'empra l'expressió Monarquia Hispànica per considerar-ho més adeqüat. Alguns historiadors però, prefereixen l'expressió Imperi Espanyol.

Per la Constitució de Cadis de 1812, la Monarquia Catòlica passà a anomenar-se de manera oficial Monarquia Espanyola

Vegeu també: Imperi Espanyol

Taula de continguts

[edita] Origen del títol Rei Catòlic

El títol de Reis Catòlics fou concedit al Ferran II d'Aragó i a Isabel de Castella pel Papa Alexandre VI (el papa Borgia, d'origen valencià) en la butlla Si convenit expedida el 19 de desembre de 1496. Les raons que el Papa invocà per a la concesió del títol foren:

  • L'alliberament dels Estats Pontificis i del feu papal del Regne de Nàpols, que havien estat envaïts pel rei Carles VIII de França.
  • La reconquesta de Granada que estava sota poder de l'Islam.
  • L'expulsió dels jueus que no haguéssin acceptat el baptisme l'any 1492.
  • Les virtuts personals d'ambdos Reis, manifestades en la unificació, pacificació i enfortiment dels seus regnes.
  • Per l'esfoç realizat per ambdos monarques en la croada contra els musulmans.

Per adreçar-se al directament al Rei Catòlic s'emprava l'expressió: la seva Catòlica Majestat

[edita] Ús posterior del títol Rei Catòlic

De manera oficial, el títol de Rei Catòlic prosseguí en ús l'any 1517 amb Carles V, net dels Reis Catòlics, quedant incorporat a l'ús diplomàtic i al de les cancelleries. Des de l'aleshores el títol fou emprat per tots els reis de la Casa d'Habsburg hispànics, i des de 1700 per Felip V i els reis de la Casa de Borbó hispànics.

En els documents oficials fets en nom del Rei Catòlic s'explicitava tota la infinitud de títols que tenia, tal com es fixà el 1556: Don Felipe (o, el que toqués), Per la gràcia de Déu, Rei de Castella, de Lleó, d'Aragó, de las dues Sicílies, de Jerusalem, de Navarra, de Granada, de Toledo, de València, de Galicia, de Mallorca, de Menorca, de Sevilla, de Sardenya, de Córdoba, de Còrcega, de Múrcia, de Jaen, de l'Algarve, d'Algecires, de Gibraltar, de las Illes Canaries, de las Índies Orientals y Occidentals, de les Illes y Terraferma del Continent Oceànic, Arxiduc d'Àustria, Duc de Borgonya, de Brabant, d'Atenes y Neopatria i de Milan, Comte d'Absburg, de Flandes, del Tirol i de Barcelona, Senyor de Vizcaya i de Molina, etc.

De manera popular, i com a sinònim de Rei Catòlic, també s'utilitzava l'expressió Rei de les Espanyes, que sintetitzava en una sola expressió la multitud de territoris sota la seva sobirania.

[edita] El títol Rei d'Espanya

Finalitzada la Reconquesta espanyola, al llarg dels segles XVI i XVII s'observa l'ús popular de l'expressió Rei d'Espanya enlloc de Rei de les Espanyes ja que per a la constitució d'un territori en regne es requereix d'una butlla papal que en decreti l'existència.

La constitució espanyola de 1978 reconeix al rei l'ús dels títols tradicionals de la Monarquia espanyola i per tant, també pot usar el de Rei Catòlic o ser anomenat Catòlica Majestat, enlloc de Rei Constitucional d'Espanya.

[edita] La Monarquia Catòlica

La Monarquia Catòlica Espanyola era el nom que va rebre el conjunt de territoris peninsulars, europeus, americans i asiàtics extesos per tot el planeta i que estaven sota la sobirania del Rei Catòlic de les Espanyes. També s'empra l'expressió Imperi Espanyol

[edita] Monarquia Catòlica, Monarquia Hispànica, Regne de Les Espanyes o Regne d'Espanya?

Amb la separació del territori hispànic de Portugal el 1640 i la pèrdua dels territoris europeus pel Tractat d'Utrecht al 1713, Espanya es constitueix amb els seus territoris actuals, amb l'afegit dels territoris hispanoamericans.


[edita] De la Monarquia Catòlica de les Espanyes a la Monarquia constitucional Espanyola

Amb la revolució liberal-jacobina de segle XIX, la Constitució de Cadis de 1812 rebé el nom de Constitució Política de la Monarquía espanyola.

La Constitució espanyola de 1978 anomena l'Estat Regne d'Espanya.