[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Milícia Catalana - Viquipèdia

Milícia Catalana

De Viquipèdia

Milícia Catalana fou una organització armada que va actuar al Principat de Catalunya en acabat el franquisme i fins a principis de la dècada de 1990. La irrupció d'aquest grup s'explica per l'aparició de manera paral·lela a l'Estat espanyol d’altres grups violents de caire dretà i nacionalista espanyol que perseguien que la reinstauració de la democràcia no suposés un auge irreversible dels moviments independentistes i socialistes.

De fet, Milícia Catalana cercà jugar en relació a Terra Lliure un paper similar al del Batallón Vasco Español (BVE) davant d’ETA amb la finalitat de contrarestar la lluita armada de tall independentista i desgastar aquests moviments polítics.

Amb tot, els objectius terroristes d’aquest grup eren fonamentalment els locals de partits i associacions relacionades amb l’independentisme català (especialment de l'MDT o Moviment de Defensa de la Terra, l’expressió política més notòria de l’independentisme català extraparlamentari[1]); però també van ser objecte dels seus atacs algunes clíniques on es practicaven avortaments (l'any 1992, la Clínica Dexeus va patir desperfectes a la façana per una explosió atribuïda a Milícia Catalana). De la mateixa manera, van patir les amenaces i la intimidació d’aquest grup col·lectius d’esquerra alternativa i aquells que satiritzaven amb el catolicisme, com és el cas d’Els Joglars[2], una coneguda companyia de teatre.

Aquesta preferència per determinats blancs (centres catalanistes, clíniques avortistes, etc.) s’explica per la ideologia de la qual bevia Milícia Catalana. Tot i les informacions que apuntaven que aquesta organització va rebre el suport i impuls de les forces de seguretat espanyoles[3] (l’independentisme català així ho ha denunciat en algunes ocasions[4]), Milícia distava de ser un grup despolititzat. De fet, tant aquest grup armat com el partit que l'ha succeït, el Moviment Patriòtic Català, tenien les següents idees-força: unitat d'Espanya; respecte per la catalanitat sempre deslligada del dret dels Països Catalans a tenir un Estat propi així com subordinada a la idea de nació espanyola; defensa del catolicisme com a única religió vertadera; vigència de la moral catòlica tradicional a l’hora de legislar i organitzar la societat.

Avui en dia, Milícia Catalana ja no actua malgrat no haver-se declarat com a dissolta. Pel que fa al ressò d’aquest nom en l’actualitat, hi ha un consens general a l’hora de constatar el desconeixement quasi absolut per part de la ciutadania catalana en vers seu, realitat que contrasta amb el fet que la ja desapareguda Terra Lliure hagi aconseguit fer-se un lloc en l'imaginari col·lectiu de gran part de la societat i especialment dels sectors més catalanistes.

Taula de continguts

[edita] Referències

  1. La Veu (juny 2004), publicació independentista
  2. Web d'Els Joglars (apartat d'Història del grup)
  3. Mor un polícia al manipular un explosiu a casa seva, El País 7-12-1989 (en castellà)
  4. La Veu (juny 2004), publicació independentista

[edita] Enllaços externs

Confirmen la pena al responsable del grup ultra Milícia Catalana Carles Francisoud Araguàs (en castellà)

El fiscal sol·licita 22 anys de presó per dos membres de Milícia Catalana (en castellà)

[edita] Imatges

[edita] Vegeu també