[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marquès de la Romana - Viquipèdia

Marquès de la Romana

De Viquipèdia

Marquès de la Romana és un títol nobiliari atorgat pel rei Felip V a Josep Caro i Roca el 16 de juny de 1739 pels seus mèrits en la Guerra de Successió a favor de la causa del duc d'Anjou. El nom fa referència al municipi alacantí de la Romana (Vinalopó Mitjà).

Aquest títol és la culminació d'altres com el de baró de Moixent i Novelda, senyor del castell i feu de la Mola i vescomte de Benaesa.

L'origen d'aquests feus cal cercar-ho amb l'arribada de les Companyies Blanques de Bertrand du Guesclin a la península dins el context de la Guerra dels Cent Anys i l'enfrontament entre Pere I de Castella i Enric de Trastàmara. Pere el Cerimoniós concedí du Guesclin el castell de la Mola al 1366 i any despés la plaça passà a mans sir Hug de Calviley, al mateix temps Novelda fou concedida a Matthieu de Gournay. L'any 1378 la reina Sibil·la de Fortià rebé la fortalessa juntament amb la jurisdicció civil i criminal. Un altre reina, Violant de Bar, va ser qui a 1393 vengué Novelda i la Mola a Pere Maça de Liçana, almirall d'Aragó i senyor de Moixent. Al 1449 es formà la baronia de Novelda que integrava els llocs de la Romana, Monòver i Xinorla.

[edita] Marquesos de la Romana

  • Josep Caro Roca (segle XVII-1741), 1er marquès de la Romana
  • Pere Caro Fontes , 2on marquès de la Romana
  • Pere Caro Sureda (1761-1811), 3er marquès de la Romana
  • Pere Caro Salas (segle XVIII-1855), 4rt marquès de la Romana
  • Pere Caro Alvárez de Toledo (1827-1890), 5è maqruès de la Romana
  • Pere Caro Szecheny (1849-1916), 6è marquès de la Romana
  • Maria de la Pietat Caro Martínez de Irujo, 7ena marquesa de la Romana

[edita] Referències