Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maria Stuarda - Viquip??dia

Maria Stuarda

De Viquip??dia

Maria Stuarda

T??tol original: Maria Stuarda
Llengua original: itali??
G??nere:
M??sica: Gaetano Donizetti
Llibret: Giuseppe Bardari
Font liter??ria: Maria Stuart de Friedrich von Schiller
Actes: tres
??poca de composici??:
Estrena: 30 de desembre de 1835
Teatre: La Scala de Mil??
Estrena Liceu: 5 de gener de 1969
Personatges:
  • Elisabetta, Reina d'Anglaterra. (mezzosoprano)
  • Maria Stuarda, Reina d'Esc??cia. (soprano)
  • Anna Kennedy, Dida de Maria. (mezzosoprano)
  • Roberto, Comte de Leicester. (tenor)
  • Lord Guglielmo Cecil, Gran Tresorer. (bar??ton)
  • Giogio Talbot, Comte de Shresbury. (baix

???Maria Stuarda ??s un tragedia lirica, o ??pera tr??gica, de Gaetano Donizetti segons un llibret itali?? de Giuseppe Bardari, basat en Maria Stuart (1800) de Friedrich von Schiller. Fou estrenada el 30 de desembre de 1835 a La Scala de Mil??. Forma part de la triologia Tudor (al costat d'Anna Bolena i Roberto Devereux), les ??peres que Donizetti va compondre entorn de la figura d'Isabel I d'Anglaterra.

Donizetti havia pensat amb Felice Romani per escriure el llibret, per?? aquest es va negar. El compositor va contractar llavors Giuseppe Bardari, un jove advocat de 17 anys. Ja Donizetti havia escollit la trama de l'??pera, seria una pe??a de Schiller, que al seu torn narra fets ficticis sobre la reina Maria I d'Esc??cia.

???Com moltes altres ??peres de l'??poca, Maria Stuarda va tenir inconvenients amb la censura. Donizetti la va compondre per enc??rrec del Teatre San Carlo de N??pols. Per?? durant els assaigs, el 1834, va rebre l'ordre de canviar el text per eliminar qualsevol refer??ncia a la disputa entre Isabel I d'Anglaterra i Maria Sutart, i l'execuci?? de l'??pera. La cort de N??pols era en aquells moments la m??s conservadora d'Europa.

El tema es basa en les vides de Maria, Reina d'Esc??cia (Mary Stuart) i la seva cosina Elisabet I d'Anglaterra. En prohibir el rei la representaci?? de l'obra, Donizetti responia traient trossos de la seva composici?? per a l'??s en un treball posterior, Buondelmonte. La soprano Maria Malibran va for??ar una estrena a La Scala ignorant la revisi?? censurada, per?? Mil?? llavors refor??ava la prohibici??. Adonant-se de la impossibilitat de seguir la seva carrera a It??lia, es plantej?? una estrena a Londres, per?? la mort de Malibran (a l'edat de 28 anys) el 1836 anul??l?? el projecte. Amb l'excepci?? d'unes quantes produccions de la versi?? Buondelmonte, l'obra quedava oblidada fins a 1958 quan una producci?? a Bergamo, el poble natal de Donizetti, portava el treball original a la popularitat.

El 1866, Maria Stuarda tornava al Teatre San Carlo, en aquest ocasi?? amb el seu llibret original; la dinastia Borb?? ja no regnava a la ciutat.

[edita] Vegeu tamb??