[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Elisabet I d'Anglaterra - Viquipèdia

Elisabet I d'Anglaterra

De Viquipèdia

Elisabet I Reina d'Anglaterra i d'Irlanda
Elisabet I
Reina d'Anglaterra i d'Irlanda

Elisabet I (7 de setembre de 153324 de marçde 1603) va ser reina d'Anglaterra i d'Irlanda des del 17 de novembre de 1558 fins a la seva mort. Algunes vegades anomenada La Reina Verge, Gloriana o La Bona Reina Bess, Elisabet va ser la cinquena i última monarca de la dinastia Tudor. Filla del rei Enric VIII, va néixer princesa però, la seva mare, Anna Bolena, va ser executada tres anys després del seu naixement i Elisabet va ser declarada il·legítima. Va ser la mort de la seva germana Maria sense successió el que la va convertir en única hereva del Regne del seu pare.

[edita] La qüestió religiosa

Va regnar durant un període de convulsions religioses. Afavorí l'església anglicana en contraposició als regnats anteriors ja que veié una manera de reafirmar l'estat i ella mateixa. El 1562, amb el restabliment de l'"Acta d'uniformitat", va consolidar el protestantisme anglès.

[edita] La qüestió escocesa i la lluita contra l'imperi de Felip II

La reina Maria I d'Escòcia, amb drets sobre el tron anglès, aglutinà l'oposició catòlica, a nivell anglès i internacional, contra Elisabet. Aquesta ajudà els reformistes escocesos, i Maria fugí a Anglaterra i demanà refugi a la seva rival, la qual la retingué presa i, posteriorment, decidí executar-la (1587). S'enfrontà amb Felip II per la qüestió religiosa i també pel conflicte d'interessos entre els dos imperis, essent la batalla de l'Armada invencible el punt culminant.



A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Elisabet I d'Anglaterra