[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Leotíquides (rei) - Viquipèdia

Leotíquides (rei)

De Viquipèdia

Leotíquides (Leotychides, Λεωτυχίδης, o Λευτυχίδης) (545 aC - 469 aC) fou un rei espartà de la casa dels euripòntides. Que va regnar del 491 aC al 469 aC aproximadament

Va pujar al tron al ser deposat Demarat, amb el suport de Cleòmenes I i de l'oracle de Delfos. Va acompanyar a Cleòmenes a Egina i el va ajudar a agafar els hostatges que abans, per la intervenció de Demarat no havia pogut agafar.

Poc després (vers 490 aC) va morir Cleòmenes i llavors els eginetes es van queixar a Esparta de l'entrega dels hostatges a Atenes i el govern espartà va decidir enviar a Leotíquides però a proposta de Teàsides es va decidir que prèviament a anar a Egina, Leotíquides passaria per Atenes per recollir els hostatges. Els atenencs es van negar a entregar els hostatges al·legant que se'ls havien entregat dos reis i que ara només hi havia un d'ells per recollir-los. Leotíquides va retornar a Esparta sense complir l'encàrrec.

El 479 aC, després de la lluita amb Xerxes I de Pèrsia, Leotíquides va agafar el comandament de la flota grega a Egina (cosa no habitual en un rei espartà) i va avançar cap a Delos i després de rebre missatgers de Quios i Samos, es va dirigir a aquesta illa per ajudar als jònics en la seva planejada revolta contra els perses. Quan va arribar, l'exèrcit persa va fugir cap a Micale, i es va estacionar allí amb els vaixells a la costa. Els grecs també van anar a la zona i van desembarcar i va seguir la batalla de Micale en la que els perses foren derrotats.

Després d'això fou enviat amb un exèrcit a Tessàlia per castigar a les ciutats que havien ajudat als perses i va derrotar als aliats perses sometent tota Tessàlia, però no es va poder resistir als suborns dels aleuades, i per això fou portat a judici al seu retorn, i fou deposat i enviat a l'exili a Tegea (469 aC) on va morir.

La seva casa a Esparta fou arrasada fins els fonaments. Com que el seu fill Zuxidam havia mort abans de la seva deposició, el va succeir el seu net Arquidam II. Amb una segona esposa havia tingut una filla de nom Lampito, que es va casar amb Arquidam.